Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadovoljan s Hrvatskom

Elmar Brok kritizirao Ollia Rehna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn odgovorio je u petak na kritike zastupnika Europskog parlamenta Elmara Broka, koji mu je zamjerio da je izišao izvan svojeg mandata kada je govorio o budućim proširenjima EU.

Njemački demokršćanski zastupnik i izvjestitelj Europskog parlamenta za proširenje Elmar Brok kritizirao je u četvrtak povjerenika Rehna zbog njegovih stajališta o mogućim budućim proširenjima, ističući da se njegova kritika ne odnosi na Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika

'Kada je povjerenik Olli Rehn izvještavao europske novinare o svojoj zadnjoj strategiji proširenja, bio je na krivom tragu na nekoliko načina. Njegove ideje o pristupnim pregovorima s Turskom, Lisabonskom ugovoru, integracijskim kapacitetima EU i njegove kritike predsjednika Nicolasa Sarkozya i kancelarke Angele Merkel ne odražavaju koherentni europski pristup, koji je bitan za svako buduće proširenje', rekao je Brok.

Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy prenijela je u petak Rehnovu poruku kako je riječ 'o nesporazumu'.

'Čini se da gospodin Brok nije dobro obaviješten o Rehnovim izjavama na konferenciji za novinare. Rehn nije kritizirao nijednu članicu EU niti njihove čelnike, tako da ne razumije o čemu Brok govori', rekla je Nagy na konferenciji za novinare citirajući povjerenikovu izjavu s njegove konferencije za novinare u srijedu, u kojoj je rekao da su pristupni proces s Hrvatskom i ratifikacija Lisabonskog ugovora dva usporedna procesa.

Zastupnik Brok izjavio je da se njegove kritike Rehnovih stajališta 'ne odnose na Hrvatsku, koja je učinila znatan napredak i zato treba postati članicom EU što je prije moguće'.

Povjerenik Rehn izrazio je zadovoljstvo što se Brokova stajališta 'slažu s prijedlozima Europske komisije u vezi s hrvatskim napretkom prema EU', rekla je Nagy.

Također je rekla da povjerenik Rehn 'žali' što Brok nije sudjelovao u raspravi Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta, na kojoj je predstavio strategiju proširenja i na kojoj su se 'u otvorenoj raspravi mogli izbjeći nesporazumi'. Dodala je kako je Rehn spreman poslati Broku transkript s konferencije za novinare.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene