Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavi 90. rođendan

Posjetila je 117 zemalja i prešla 1,7 milijarda kilometara, a nema putovnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija će u četvrtak od Londona do Falklanda proslaviti rođendan Elizabete II., najdugovječnije britanske kraljice i po godinama života i po godinama na tronu.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor rođena je 21. travnja 1926. u Londonu. Kraljicom je postala 6. veljače 1952. u dobi od 25 godina. Prošle je godine, 9. rujna, po duljini boravka na prijestolju nadmašila svoju praprabaku Viktoriju (1837.-1901.) koja je vladala 63 godine, sedam mjeseci i dva dana. S princom Phillipom u braku je 68 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ozdravila Kraljica se riješila želučanih tegoba, bolnicu napustila nasmiješena Slika nije dostupna Muči je gastroenteritis Britanska kraljica završila u bolnici

Kraljica, koja je politički strogo neutralna pa se tako neće izjašnjavati o referendumu o Brexitu 23. lipnja, rođendan će dočekati popularnija nego ikada. Iako je u poznoj dobi, tek svaki peti Britanac želi da abdicira, no to se vjerojatno neće dogoditi. Ankete kazuju i da je tri četvrtine Britanaca privrženo monarhiji.

"Kraljica je iznimno popularna zbog svoje osobnosti i rada", rekao je profesor s Kraljevskog koledža Roger Mortimore. "Elizabeta je uspjela osigurati da institucija ostane popularna i većina ljudi misli da će monarhija imati važnu ulogu u budućnosti" iako polako klizi u gerontokraciju, pošto njezin nasljednik princ Charles već ima 67 godina, dodao je.

Za njezine vladavine promijenilo se 12 premijera, počevši od Winstona Churchilla. Sedam kanterberijskih nadbiskupa stajalo je u njezino ime na čelu Anglikanske Crkve. Prvi među njima, Geoffrey Fisher, vjenčao ju je i okrunio.

Posjetila je 117 zemalja i proputovala 1,7 milijarda kilometara, ali je jedina Britanka koja nema putovnicu. One se ionako izdaju u njezino ime pa je besmisleno da samoj sebi daje dopuštenje za putovanje. Isto vrijedi i za osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu i druge dokumente.

Godišnje na svojim vrtnim zabavama, večerama i banketima primi oko 50 tisuća ljudi, a pokroviteljica je 626 humanitarnih organizacija i vojnih postrojbi.

Iako je kraljica rođendane navikla slaviti privatno, ove će godine to biti malo drugačije. U četvrtak će u dvorcu Windsoru primiti rođendansku tortu od naranče koju je pripremila Nadiya Jamir Hussain, pobjednica britanskoga kulinarskog showa. "Morala sam se uštipnuti da se uvjerim da ne sanjam", rekla je Hussain.

Tijekom dana premijer David Cameron će joj odati počast u parlamentu, a i topovi će zapucati u Londonu u njezinu čast. Navečer će joj na privatnoj svečanoj večeri rođendan čestitati njezina obitelj. U petak će je posjetiti i američki predsjednik Barack Obama.

Ali čestitke već stižu. Počeo je unuk, princ William. "Ona je moja baka, ali je i šefica države. Nevjerojatan je izvor nadahnuća", poručio je.

Britanski mediji već su otisnuli ili će otisnuti posebna izdanja novina osobi koju Daily Telegraph zove "najslavnijom ženom svijeta".

"Sretan rođendan, Vaše Visočanstvo", piše list. "I kao što je Shakespeare rekao: Meni, draga prijateljice, nisi ostarjela, jer sve otkako sam te prvi put ugledao, tvoja ljepota nije izblijedjela". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene