Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Elisabeth Fritzl, žrtva zlostavljana koja je u podrumu obiteljske kuće bila zatočena 24 godine, živi u mjestu u kojem se o njezinoj sigurnosti brinu, osim policije te tjelohranitelja, i sami stanovnici.


Elisabeth Fritzl živi u malom mjestu koje austrijski mediji, radi zaštite identiteta, nazivaju ‘Selo X’, piše The Independent. Obiteljska dvokatnica pod budnim je okom nadzorne kamere i svaki stranac koji zaviruje može očekivati da će ga uhititi policija. Zabrinutost za sigurnost, prije svega izazvane beskrupuloznom znatiželjom medija, ne završava tu. Osim tjelohranitelja, stanovnici ‘Sela X’ formirali su i svojevrsnu ‘vojsku’ kako bi Elisabeth i obitelj zaštitili od novinara i ostalih znatiželjnika.

>> Fritzl 'žica' novac od kćeri za odvjetničku karijeru

Vezani članci Slika nije dostupna Fritzlova obitelj na tajnoj lokaciji, mediji tužbom prijete sudu Slika nije dostupna Rosemarie Fritzl usamljena, svi vjeruju da je 'morala znati'

>> Psihijatrica: Fritzl je Elizabeth htio pustiti nakon tjedan dana

>> Fritzl postao senilan i onemoćali starac

‘Svi stanovnici surađuju s policijom’, prisjetio se jedan fotograf koji je nedavno poslan u ‘Selo X’ ne bi li snimio Elisabeth. ‘Ubrzo su me okružili ljudi koji su mi rekli da Fritzlovi ne žele razgovarati samnom, da me ne žele vidjeti i da bi trebao otići’, ispričao je fotograf. 44-godišnja Elisabeth dobila je novi identitet, a u kući živi sa svojom djecom. Prema pisanju medija još je uvijek u romantičnoj vezi s tjelohraniteljem Thomasom Wagnerom.

‘Selo X’ nalazi se svega nekoliko kilometara od kuće u Amstettenu u kojoj je Elizabeth i njezinu djecu, njezin otac Josef zlostavljao 24 godine. U podrum kuće Josef je tada 16-godišnju kćer zaključao i godinama silovao više od 3.000 puta, te s njom imao sedmero djece. Sva su rođena u podrumu, a neka prije otkrivanja zločina 2008. godine nisu vidjela dnevno svjetlo.

‘Elisabeth voli odlaziti u kupovinu. To nije mogla raditi kada je bila zatočena u podrumu. Trenutačno traži automobil, a vozački je ispit položila bez problema. Sva djeca idu u školu’, ispričala je Christine R., rođakinja Josfea. Elisabet i djeca žive uz financijsku potporu austrijskih vlasti od 60.000 eura mjesečno.