Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruženo djelovanje

Dva meteorološka fenomena mogla bi zahvatit 100 milijuna ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruženo djelovanje El Nina i La Nine, dva meteorološka fenomena, moglo bi do kraja godine zahvatiti 100 milijuna ljudi, priopćeno je u srijedu iz Ujedinjenih naroda.

Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) procjenjuje da oko 60 milijuna ljudi, od kojih su dvije trećine u istočnoj i južnoj Africi, zbog suša povezanih s El Ninom prijeti nestašica hrane.

Pročitajte i ovo Klimatske promjene, ilustracija Zabrinjavajući trend 3. srpnja je bio najtopliji dan u povijesti: "To je smrtna presuda za ljude i ekosustave" Slika nije dostupna Novo istraživanje Tihi ocean se hladi, a globalno zagrijavanje usporava

El Nino je klimatski fenomen koji se javlja kad temperatura vode u Tihom oceanu postane abnormalno visoka.

Utjecaj La Nine, pojave kada se voda u istočnom Tihom oceanu nakon El Nina hladi, nije toliko ozbiljan, no povezuje ga se s poplavama i sušama.

"El Nino je uzrokovao prvenstveno prehrambene i poljoprivredne krize", rekao je predsjednik FAO-a Jose Graziano da Silva tijekom sastanka UN-ovih agencija u Rimu na kojem se raspravljalo o utjecaju El Nina na Afriku i pacifičku Aziju.

Da Silva je istaknuo kako je potrebno oko 4 milijarde dolara kako bi se zadovoljile potrebe država pogođenih El Ninom.

Ujedinjeni narodi pozivaju vlade i međunarodnu zajednicu da povećaju napore za ojačavanjem otpornosti "jako osjetljivih" zajednica koje se teško prehranjuju, te im pomoći da se pripreme za La Ninu.

FAO je osigurao dodatna sredstva za poljoprivredu i prehranu, te sredstva za pripremu na katastrofu.

"FAO će financirati rane akcije koje će spriječiti da se dogode katastrofe", rekao je Graziano da Silva.

Južna Afrika ima tri mjeseca prije početka poljoprivredne sezone da uvede hitne mjere koje će spriječiti da ruralne obitelji u 2018. postanu ovisne o humanitarnoj pomoći, smatraju u FAO-u.

Meteorolozi u Japanu, Australiji i SAD-u prognoziraju od 50 do 75 posto šanse da će se La Nina dogoditi u drugoj polovici 2016. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene