Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak ne do kraja...

Konačno objašnjeno: Ovako funkcioniraju El Niño i La Niña

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više je nego vjerojatno da bi ove godine obje Amerike mogle iskusiti još jednog El Niña. kako funkcioniraju El Niño ciklusi objasnila je napokon NASA.

El Niño i La Niña međusobno utječnu jedno na drugo, a to pokatuju i karte koje je priredio NASA-in Earth Observatory u periodu od 1985. do danas.

Pročitajte i ovo Morski pas losos na obali rijeke Salmon Slučaj iz Idaha Mještani u šoku: Naišli na morskog psa na obali rijeke, a nigdje nema izlaza na more Klimatske promjene, ilustracija Zabrinjavajući trend 3. srpnja je bio najtopliji dan u povijesti: "To je smrtna presuda za ljude i ekosustave"

El Niño i La Niña odražavaju dvaja krajnja vrha oscilacijskog ciklusa na Tihom oceanu. Ciklus još nije u potpunosti objašnjen, ali vremena koja ilustriraju karte pokazuju kako se ciklus mijenja svakih tri do sedam godina. Često El Niño je popraćen i La Niñom, kao da se topla morska voda bućka naprijed i nazad preko Tihog oceana. Razvijanje El Niña povezano je s pasatima. Pojavljuje se kad su oni slabiji od uobičajenog, a La Niña se javlja kad su jači od uobičajenog. Oba ciklusa obično imaju vrhunac u prosincu, pojašnjavaju u NASA-i, a prenosi io9.com.

Otkriven misterij 'Bermudskog trokuta svemira': Astronauti zabrinuti

El Niño je globalni atmosfersko-oceanski fenomen koji nastaje usred fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog oceana. Posljednji El Niño je trajao od rujna 2006. do ožujka/travnja 2007. El Niño ima utjecaj na klimu gotovo svih dijelova svijeta. El Niño s početka osamdesetih godina je prvi put skrenuo pažnju šire javnosti usred velikog broja smrti.

La Niña se još naziva i anti-El Niño i ima efekte suprotne tom klimatskom poremećaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene