Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog zemljopisnog položaja

IZNENAĐUJUĆE OTKRIĆE Vrh ekvadorskog vulkana nadmašio Mont Everest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrh ekvadorskog vulkana Chimborazo na visini od 6.268 metara, najudaljenija je točka na Zemljinoj površini od njezina središta, potvrdila je u utorak francuska istraživačka ekspedicija.

Premda je po nadmorskoj visini daleko ispod Mont Everesta koji je visok 8.848 m, ovaj južnoamerički vrh je zbog svog zemljopisnog položaja 2 km udaljeniji od Zemljina središta.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Erupcija vulkana na Islandu Mnogi strahuju za budućnost VIDEO Satelitske snimke pokazuju kako se lava proširila po Islandu: "Mislim da je ovo kraj. Izgubili smo bitku"

Naime, vrh tog vulkana nije daleko od ekvatora, gdje je Zemlja zbog svog sfeoridnog oblika "deblja".

"Vrh Chimboraza je na 6.384 km od Zemljina središta, a Everest je udaljen 6.382 kilometra", rekao je Jean-Mathieu Nocquet, istraživač u Francuskom istraživačko-razvojnom institutu (IRD) koji je sudjelovao u tom istraživanju.

Chimborazo je trenutno neaktivni stratovulkan u Zapadnim Kordiljerima, ogranku Anda. Vjeruje se da se njegova posljednja poznata erupcija dogodila negdje oko 550. godine. Smješten je oko 150 km jugozapadno od Quita, glavnog grada Ekvadora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene