Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gostoljubivi poziv

Ekvador osnivaču WikiLeaksa ponudio utočište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnik ekvadorske vlade pozvao je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea da živi i predaje u Ekvadoru.

Zamjenik ekvadorskog ministra vanjskih poslova Kintto Lucas lokalnim je medijima rekao da Ekvador pokušava stupiti u dodir s Assangeom kako bi ga pozvao u zemlju i pohvalio Assangeov istraživački rad. Ekvador s Venezuelom i Bolivijom pripada bloku južnoameričkih država s ljevičarskim vladama koje su izrazito kritične prema politici SAD-a u regiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odvjetnici se žale na kršenje prava Assangeu prijeti Guantanamo ili smrtna kazna Slika nije dostupna Gube 500.000 eura na tjedan WikiLeaksu zbog novca prijeti gašenje

'Pozivamo ga da održava konferencije i, ako želi, ponudili smo mu stalni boravak u Ekvador', rekao je Lucas u razgovoru objavljenom u utorak u listu Hoy, izvijestila je agencija Reuters.

>> Tko je zapravo Julian Assange?

Optužen i za silovanje

Odvjetnik Juliana Assangea u utorak je uložio priziv na švedski nalog za privođenje povezan s istragom o navodnom silovanju. Assangeov švedski odvjetnik Bjorn Hurtig žalbu je uložio Vrhovnom sudu i zatražio od suda da istraži zašto je švedski tužitelj povezao Assangea sa slučajem.

Istraga je pokrenuta nakon što su dvije žene prijavile slučaj u kolovozu kada je Assange bio u Švedskoj zbog objave tisuća dokumenata Pentagona o sukobu u Afganistanu a sud je naredio pritvaranje Assangea kako bi ga se ispitalo, navodi agencija Dpa.

Ne zna se gdje se Assange trenutno nalazi a nalog za privođenje znači da tužitelji mogu zatražiti od drugih zemalja da ga uhite. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene