Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dužnosnik ekvadorske vlade pozvao je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea da živi i predaje u Ekvadoru.


Zamjenik ekvadorskog ministra vanjskih poslova Kintto Lucas lokalnim je medijima rekao da Ekvador pokušava stupiti u dodir s Assangeom kako bi ga pozvao u zemlju i pohvalio Assangeov istraživački rad. Ekvador s Venezuelom i Bolivijom pripada bloku južnoameričkih država s ljevičarskim vladama koje su izrazito kritične prema politici SAD-a u regiji.

'Pozivamo ga da održava konferencije i, ako želi, ponudili smo mu stalni boravak u Ekvador', rekao je Lucas u razgovoru objavljenom u utorak u listu Hoy, izvijestila je agencija Reuters.

>> Tko je zapravo Julian Assange?

Optužen i za silovanje

Vezani članci Slika nije dostupna Ekvador pozvao svoju veleposlanicu u Londonu Slika nije dostupna Zviždač WikiLeaksu otkriva 'offshore' račune

Odvjetnik Juliana Assangea u utorak je uložio priziv na švedski nalog za privođenje povezan s istragom o navodnom silovanju. Assangeov švedski odvjetnik Bjorn Hurtig žalbu je uložio Vrhovnom sudu i zatražio od suda da istraži zašto je švedski tužitelj povezao Assangea sa slučajem.

Istraga je pokrenuta nakon što su dvije žene prijavile slučaj u kolovozu kada je Assange bio u Švedskoj zbog objave tisuća dokumenata Pentagona o sukobu u Afganistanu a sud je naredio pritvaranje Assangea kako bi ga se ispitalo, navodi agencija Dpa.

Ne zna se gdje se Assange trenutno nalazi a nalog za privođenje znači da tužitelji mogu zatražiti od drugih zemalja da ga uhite. (Hina)