Pismo, ilustracija
Pismo, ilustracija Foto: Getty Images

Prvi put od kada je N1 prenio da je Telekom Srbija sklopio sporazum sa Telenorom, prije četiri dana, tu informaciju potvrdio je u današnjem priopćenju i državni operater. Oni su naveli da je suradnja Telekoma i Telenora redovna ugovorna suradnja koja je u potpunosti u skladu sa europskim standardima i praksom.


Telekom tvrdi da po komercijalnim uvjetima iznajmljuje svoju optičku infrastrukturu Telenoru, čime se, kako kažu, značajno liberalizira tržište telekomunikacija u Srbiji. No, kažu, Telenor će moći od Telekoma Srbija kupiti i sadržaje, ali će imati i mogućnost izbora da ih kupi i od drugih proizvođača i distributera, kao i da proizvodi vlastite sadržaje, javlja N1.

Vezani članci Ilustracija Digitalizacija dokumenata: Uskoro bi se mogle spojiti osobna i zdravstvena iskaznica Stanica za tehnički pregled vozila - 2 Što s dokumentima koji isteknu tijekom epidemije? Provjerite što se mora produžiti, a što ne

Iz priopćenja Telekoma se čini kao da je u pitanju jedan klasičan ekonomski sporazum dva operatera. No što je zapravo sporno i što se iz priopćenja ne vidi?

Naime, ne vidi se prava namjera sporazuma. Dokumenti do kojih je došao N1 pokazuju kako u više različitih papira članovima izvršnog i nadzornog odbora Vladimir Lučić, aktualni direktor Telekoma, jasno obrazlaže da je cilj uništenje TV stanica u sastavu United medije (UM) i da je saradnja sa Telenorom zapravo samo sredstvo kako do toga doći.

Osim toga, uvjeti koje je dobio Telenor nisu ponuđeni na tržištu, već je ugovor sklapan tajno, po cijenama koje nigdje nisu objavljene. Dokumente možete pogledati ovdje.

''Ovo omogućava da se SBB potisne s tržišta, da Telekom Srbija bude stabilno broj jedan u maloprodaji fiksnog interneta, ali i da u veleprodaji ostvari značajan prihod u budućnosti. Što se tiče sadržaja, tj. naših TV kanala, kako se korištenjem naše infrastrukture podrazumijeva i korištenje našeg sadržaja, omogućit će se potpuna dominacija našeg sadržaja u odnosu na United medija kanale. Samim tim, ugovorom za spomenutu uslugu se stavlja točka na poslovanje United media kao i SBB-a u Srbiji“, stoji u dokumentu do kojeg je došao N1.

Stručnjaci ocjenjuju da je dogovor dvije tvtrke klasičan primjer kršenja pravila slobodne konkurencije.