Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na osnovi pravnih dokaza

Ekshumirano tijelo Salvadora Dalija radi utvrđivanja mogućeg očinstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Forenzički i pravni stručnjaci počeli su u četvrtak uzimati uzorke DNA s balzamiranog tijela čuvenog španjskog slikara i jednog od najistaknutijih nadrealista Salvadora Dalija kako bi provjerili tvrdnje o njegovu navodnom očinstvu.

Maria Pilar Abel, koja je rođena 1956. u sjevernom španjolskom gradu Figuerasu, Dalijevu rodnom gradu i mjestu gdje je pokopan, tvrdi da je njezina majka imala ljubavnu aferu sa slikarem te godinama pokušava dokazati da je njegova kćer. Majka je navodno bila domaćica u Dalijevu domaćinstvu 50-ih godina kada se među njima rodila tajna ljubav. Slikar je tada bio oženjen svojom slikarskom muzom Galom.

Pročitajte i ovo Silovana žena, ilustracija (Foto: Getty images) zlostavljač već poznat policiji Užas u Splitu: Silovao maloljetnu kćer koja mu je potom rodila dijete, na sudu je rekao da - nije kriv Slika nije dostupna Pretukao bivšu djevojku Darko Kovačević Daruvarac tražio smanjenje kazne jer je nakon odlaska u zatvor postao otac

Kada je 1989. godine, u dobi od 84 godine, Dali umro, njegovo tijelo balzamirao je Narcis Bardalet, koji je sada povodom ekshumacije utvrdio kako će uzimanje DNA sigurno biti uspješno, iako, kako je rekao, "postoje i poteškoće jer je tijelo balzamirano, a formaldehid je mogao oštetiti staničnu jezgru".

"Uzimanje uzoraka, kutnjaka, zubiju, kostiju, kako bi se izdvojila DNA bit će lako, jer je tijelo u relativno dobrom stanju", kazao je Bardalet. Dalijevi ostaci čuvaju se u kripti Dali Theatre-Museuma u Figuerasu, u kojem se čuvaju neka od njegovih djela i slike koje je sakupljao. Nagađa se da će možda trebati tjedni dok rezultati DNA testa budu poznati.

Abel je tražila ekshumaciju na osnovi pravnih dokaza da je pokojni slikar njen biološki otac, a ako se pokaže da je to točno, mogla bi tražiti četvrtinu njegove imovine, kojom trenutno raspolaže zaklada Gala-Salvador Dali. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene