Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski znanstvenici objavili su u srijedu da je test DNK, proveden na zahtjev Ruske pravoslavne crkve, potvrdio autentičnost ekshumiranih ostataka Nikolaja II., posljednjeg ruskog cara i njegove supruge Aleksandre.


Priopćenje ruskih znanstvenika omogućit će da cijela obitelj Romanov, koju su 1918. ubili boljševici, konačno bude pokopana na istome mjestu, u katedrali u Sankt Peterburgu.

Vezani članci Ivana Pezo Moskaljov Detalji Banožićeva posjeta Varšavi: "Poljaci i Hrvati stari su vojni znanci. Otvorila se ponovno tema školovanja" Arktički zatvor, ilustracija Oteli curicu (5), silovali je i izboli do smrti - doživotnu kaznu će služiti na Arktiku: "Oni se ne mogu nazvati ljudima"

Ruska pravoslavna crkva je 2000. kanonizirala carsku obitelj, ali je od posebnog forenzičkog povjerenstva zatražila dodatne dokaze da se doista radi o ostacima cara i carice kao i Alekseja i Marije, dvoje od petero carske djece, čiji su ostaci pronađeni naknadno.

Forenzičari su u tu svrhu u rujnu ekshumirali ostatke Nikolaja i Aleksandre i uzeli uzorke DNK koji prethodno nisu bili analizirani. Uzeti uzorci odgovarali su prethodnim otkrićima i potvrdili autentičnost, objavilo je povjerenstvo.

SUDBINA OBITELJ ROMANOV Rusi će ekshumirati cara kako bi riješili jednu od najvećih zagonetki 20. stoljeća

"Ti uzorci pokazali su heteroplazmu - rijetku genetsku mutaciju koja se pokazala i u prethodnih uzoraka Nikolaja II.", priopćeno je.

Nikolaja II., njegovu suprugu, petero njihove djece i služavke ubili su boljševici 1918. u Ekaterinbrugu, a tijela su bila pokopana u šumi na Uralu.

Godine 1991., tijela carskog para i triju njihovih kćeri bila su prenesena u Sankt Peterburg, ali su ekshumirana 1993. kako bi se potvrdila njihova autentičnost.

Ostaci Alekseja i Marije bili su pronađeni tek 2007., te je zatražena dopunska analiza.

Povjerenstvo je najavilo u srijedu da će provesti još neke testove kako bi izvelo "visoko pouzdan konačan zaključak".

U listopadu je povjerenstvo najavilo da će u sklopu iste istrage ekshumirati i ostatke cara Aleksandra III., Nikolajeva oca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju