Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Devetnaest godina - toliko traje ekološka katastrofa u srcu Knina koju nitko još ne želi riješiti.


Jezero puno mazuta i opasnih kemikalija ministarstvo je proglasilo crnom točkom. No, iako su sve institucije upoznate s ovim teškim zagađenjem - problem godinama stoji.

Vezani članci Tko je Josipa Rimac? Tko je uhićena Josipa Rimac? Voli skupe torbice, zvali su je kraljicom Knina i HDZ-a, posrnula s Karamarkom, a pratile je i afere Slika nije dostupna Kosor: To je primjer kako se gradi Hrvatska

Jezero u Kninu prepuno je zagađene vode. 'Zaštitne mreže su postavljene, međutim ovo su kraška područja. Tu su podzemne vode, to je slaba zaštita', rekla je Inga Kukolj iz eko udruge Krka Knin.

Onečišćenje postoji od 1995. Ministarstvo okoliša proglasilo ga je crnom točkom. Ekolozi tvrde - krivac je tvornica DIV.

'Točno je da nam se javljaju radnici DIV-a koji sada rade i koji kažu: Da, mi ispuštamo te razne kemikalije, razne kiseline, to radimo od ponoći do tri sata', kaže Kukolj.

Kninska otrovna 'crna jama' prijeti cijeloj županiji!

U posljednjih godinu dana, crni mulj je četiri puta završio u rječici Orašnici, koja se ulijeva u Krku. Josipa Rimac, gradonačelnica Knina ne zna tko je odgovoran za to, iako je jezero onečišćeno već 19 godina.

'Očekujemo od onoga tko je odgovoran da što prije i u što kraćem roku sanira područje', rekla je Rimac.

A krivac se zna, tvrde u Hrvatskim vodama, jer su proveli inspekcijski nadzor. 'Sva otpadna voda iz tehnološkog procesa tvrtke DIV ne prolazi kroz uređaj za pročišćavanje zbog podkapacitiranosti uređaja. Za posljednja četiri onečišćenja rijeke Orašnice utvrđeno je da tvrtka DIV snosi odgovornost za ista', priopćile su 'Hrvatske Vode'.

Sanaciju treba provesti upravo DIV, tvrde u Ministarstvu zaštite okoliša. No, u DIV-u kažu - nismo odgovorni. 'Za onečišćenje od mazuta, nastalo kao posljedica ratnih događanja, DIV nije odgovoran. Sve svoje procese nadziremo i nema mogućnosti nikakvog zagađenja teškim metalima, jer se ne koriste, odnosno tragovi iz čelika i cinčanja su nakon procesa i obrade daleko ispod dopuštenih granica', priopćili su iz DIV-a.

Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša 24. veljače utvrdila je propuste u DIV-u. No, mulj još stoji, a u Orašnici plutaju tisuće litara po zdravlje opasnih tvari.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook