Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožena pitka voda

Kninska otrovna 'crna jama' prijeti cijeloj županiji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik SDP-a Ivan Klarin održao je danas konferenciju za novinare nedaleko od željezničkog kolodvora u Kninu, gdje godinama kroz otvorenu cijev bez ikakvog pročistača istječu kninske otpadne vode te novinarima pokazao sudsku presudu po kojoj je Grad još prije dvije godine to morao sanirati.

Pravomoćnom presudom šibenskog Županijskog suda iz 2012. Gradu Kninu i gradskom Komunalnom poduzeću naređeno je da u roku od 60 dana saniraju stanje na toj lokaciji, a Klarin je danas upozorio da kninska "crna jama" puna otrovnih spojeva prijeti Nacionalnom parku Krki.

Pročitajte i ovo Danko Bevanda, pripadnik 2. gardijske brigade Gromovi Obilježavanje oluje Dio branitelja na kraju rata jedva izvukao živu glavu, no ne žale ni za čim: "Ranjen sam u glavu i taj geler je i dan danas u glavi" Proslava Oluje - 1 Obljetnica Oluje Hrvatska obilježila dane ponosa i slave, zastava na kninskoj tvrđavi izmamila suze na oči: "Kad ti ubiju dijete, ubili su ti budućnost"

Kazao je da je prema vještačenju Instituta za medicinska istraživanja u suradnji s Agronomskim fakultetom, izvršenom za potrebe sudskog postupka, utvrđena prisutnost otrovnih teških metala, policikličnih aromatskih ugljikovodika i fekalija u toj otvorenoj 'crnoj jami'.

Teški metali pronađeni u toj otrovnoj bari, koja se nalazi samo 500 metara od centra grada, nekoliko metara od željezničkog kolodvora i tek dva kilometra od granice Nacionalnog parka Krka, kazao je Klarin, opasni su za čovjeka i prirodu, a mogu prouzročiti čak i mutagene poremećaje, te kancerogena oboljenja.

Analiza je pokazala kako je riječ o kadmiju, živi, olovu, niklu, cinku, molbidenu i bakru, a najopasnijeg kadmija pronađene su koncentracije u najvišem, petom razredu.

VIDEO Ekološka katastrofa prijeti Kninu?

Najveći problem, kazao se Klarin, leži u činjenici što je analiza koju je, također za potrebe sudskog postupka, obavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo iz Zagreba, pokazala kako su otrovni spojevi dospjeli u Orašnicu, pritok rijeke Krke, ali su pronađeni i u Krki.

Utvrđeno je zagađenje Orašnice teškim metalima, a taj se utjecaj, utvrđeno je istraživanjem, širi na sav prostor NP Krka i ugrožava korištenje voda rijeke Krke u sustavima opskrbe vodom južnije od Knina, kazao je Klarin.

Drugim riječima, ako se opasne tvari prošire, a već je dokazano njihovo prisustvo u Krki, moglo bi se dogoditi da bez pitke vode ostane čitava Šibensko-kninska županija, upozorio je Klarin pozvavši gradonačelnicu Rimac da postupi u skladu s onim što su joj naložili sudovi u Kninu i Šibeniku - riješi problem i sanira kanalizaciju kako se ovo više nikada ne bi dogodilo.

Na pitanje kako su se u otpadnim vodama iz kućanstava našli teški metali, Klarin je odgovorio kako je analizom utvrđeno da su spojevi pronađeni u kninskoj 'crnoj jami' na otvorenom ali i u rijeci Krki proizašli iz industrijskog postrojenja. Budući da se jedino DIV nalazi u blizini, kazao je Klarin, ne treba biti previše mudar za povezati činjenice.

Nevjerojatno je, naveo je Klarin, bez obzira na bilo kakve političke podjele da itko četiri godine svjesno šuti i truje građane i okoliš.

Ovdje je riječ o prvoklasnom skandalu, koji bi još mogao prerasti u ekološku katastrofu, rekao je Klarin.

Na zemljištu u vlasništvu Poljoprivredne zadruge Orlovača, koja je i pokrenula sudski spor protiv Grada i Komunalnog poduzeća, kninske komunalne službe bez ikakve zaštite ispuštaju fekalije i otpadne vode iz 1.100 domaćinstava, te čitavog studentskog centra i osnovne škole, stoji u presudi.

Bez sustava koji bi pročistio sadržaj, fekalije i sav otpad istječu na parcelu na kojoj se konačno, nakon godina gomilanja, stvorila močvara površine preko 3,5 tisuća metara četvornih, prepuna, iznimno neugodnog mirisa, izvorište zaraze stanovnicima Knina koje je u posljednje vrijeme zaprijetilo i NP Krki. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene