Limun (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Limun (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Europska komisija je u srijedu objavila popis proizvoda iz Sjedinjenih Država na koje bi EU, kao odgovor na američke subvencije Boeingu mogla uvesti carine, a čija je vrijednost 20 milijardi dolara.


Svjetska trgovinska organizacija (WTO) nedavno je potvrdila da američke subvencije proizvođaču zrakoplova Boeing i dalje nanose znatnu štetu europskom Airbusu.

Vezani članci Peđa Grbin, saborski zastupnik (SDP) Peđa Grbin: "Pitanje ovršenih i blokiranih se vrlo lako može riješiti. Čudi me što je Vlada to ostavila za kraj" Ministar državne imovine Mario Banožić Ministarstvo državne imovine donijelo važne mjere za korisnike državnih stanova, garaža i poslovnih prostora

"Europske tvrtke moraju se moći natjecati pod jednakim i poštenim uvjetima. U tom smislu važna je nedavna odluka WTO-a o američkim subvencijama Boeingu", izjavila je povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem.

Ona ističe da EU ne želi pristup "oko za oko, zub za zub", da između partnera kao što su SAD i EU mora prevladati dijalog u rješavanju ovakvih pitanja te da EU mora imati spremne protumjere u slučaju da nema drugog rješenja.

>> Neviđeni porast uvoza soje iz SAD-a: Gotovo sve ide pod njušku stoci

"Europska unija ostaje otvorena za razgovore sa SAD-om pod uvjetom da se oni ničim ne uvjetuju i s ciljem postizanja poštenog rezultata", kaže Malmstroem.

Stoga je Komisija, kako bi imala spremne protumjere, pokrenula javnu raspravu o preliminarnom popisu proizvoda iz Sjedinjenih Država na koje bi se uvele carine, ako dođe do eskalacija trgovinskog rata.

Popis uključuje široki raspon proizvoda od zrakoplova, kemijskih i poljoprivrednih proizvoda, uključujući sve od smrznute ribe do limuna i kečapa. Vrijednost američkog izvoza tih proizvoda 2012. iznosio je 20 milijardi dolara, što je ekvivalent štete koju trpi Airbus zbog američkih subvencija Boeingu, ističe Komisija.

Komisija dodaje kako očekuje od arbitra kojeg je imenovao WTO da odredi odgovarajući razinu vrijednosti protumjera. Stoga će konačna lista proizvoda biti sastavljena na temelju danas objavljenog preliminarnog popisa i u skladu s odlukom arbitra WTO-a. (Hina)