Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Enterohemoragijska bakterija E.coli odnijela je još dvije žrtve u Njemačkoj, čime se broj umrlih od te zaraze u Njemačkoj popeo na 24, odnosno 25 u Europi, objavile su vlasti pokrajine Donje Saske.


Dvije nove žrtve su dvije žene, 74-godišnjakinja i 88-godišnjakinja, koje su umrle od hemolitičko-uremijskog sindroma, teških bubrežnih problema koje izaziva bakterija escherichia coli.

Osim 24 umrlih u Njemačkoj, još je jedna žrtva podlegla zarazi u Švedskoj. I dalje nije poznato podrijetlo zaraze, koja je zahvatila 13 europskih zemalja, te SAD i Kanadu gdje su zabilježeni sumnjivi slučajevi. Dosad se nagađalo kako izvor zaraze dolazi iz biljnog izvora, a kad se činilo da su njemačke vlasti suzile potragu na jednu farmu nadomak Hamburga, rezultati testiranja klica graha s te farme pokazali su kako tamo nema EHEC-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Njemačka: Klice ipak uzrok EHEC-a, povlači se upozorenje za krastavce! Slika nije dostupna Optimizam oko smrtonosne bakterije: Najgore je već prošlo

Prije toga sumnja je bila na krastavcima, a Španjolska je tu bila neutemeljeno optužena kao zemlja iz koje dolaze zaraženi krastavci. Europski ministri za poljoprivredu i sigurnost hrane najavili su hitan sastanak, a kako su u općoj panici najviše stradali europski proizvođači povrća i voća, njihov pad prodaje trebala bi finacijskom pomoći riješiti Europska unija.