Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svećenici bili na edukaciji

Egzorcizam ušao u 21. stoljeće: Istjerivanje demona sada moguće i putem mobitela

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Deseci katoličkih svećenika okupili su se u Rimu na 13. tečaju o Egzorcizmu i molitvama oslobođenja kako bi čuli naputke i strategije Svete Stolice.

13. po redu tečaj "Egzorcizam i molitve oslobođenja" održan je u katoličkoj odgojno-obrazovnoj ustanovi u Rimu, u papinskom domu Athenaeum Regina Apostolorum, u suradnji s Grupom za socio-religijska istraživanja i informiranje (GRIS), piše na internetskoj stranici tečaja. Procjenjuje se da je prisustvovalo oko 250 ljudi iz 50 zemalja, izvijestio je Reuters. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kuća duhova ŠOK U BOLNICI Dječak i djevojčica levitirali i hodali unatrag po zidu Slika nije dostupna 'Seksualni demone, ti zmijo!' VIDEO: Istjerivanje homoseksualnosti u SAD-u

Prema programu, od 16. do 21. travnja budući su egzorcisti učili o problemima s kojima bi se mogli susresti, uključujući prepoznavanje demona, razlike između opsjednutosti i mentalnih poremećaja te zakonske zaštite za egzorciste.

Uz tradicionalne tehnike egzorcizma tečaj je ove godine ponudio i nešto moderniju verziju, prikladnu 21. stoljeću. Naime, na jednom od uvodnih predavanja kardinal Ernest Simoni iz Albanije opisao je kako je asistirao u egzorcizmu i izgovarao molitvu putem mobitela.

"Nazovu me i tako ja to radim", rekao je Simoni.

Ova tehnička nadogradnja istjerivanja demona uslijedila je nakon što je prošle godine, uz dozvolu Vatikana, američka konferencija katoličkih biskupa (USCCB) napravila prvi prijevod katoličkih rituala za egzorcizam na engleski jezik. Inače su naravno, na latinskom. Time su biskupima egzorcistima olakšali potragu za svećenicima koji im mogu asistirati, objavio je vijest u listopadu 2017. Catholic Herald.

Procjenjuje se da samo u Italiji svake godine pomoć egzorcista potraži oko pola milijuna ljudi, a potražnja za egzorcistima raste diljem svijeta, izvijestio je BBC.

Organizator tečaja i šef GRIS-a Giuseppe Ferrari je rekao kako su polaznici tečaja dobili certifikat, no istaknuo je da to ne znači da su kvalificirani za obavljanje egzorcizma u ime Katoličke crkve. To mogu samo svećenici koji su dobili licencu ili posebnu dozvolu od svojeg biskupa.

I kardinal Simoni je rekao da se egzorcizam treba prakticirati jedino ako liječnici ne mogu pronaći psihičko ili fizičko objašnjenje za nevolju "opsjednute" osobe.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene