Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglašen krivim!

Djevojčica umrla zbog liječnika koji joj je obrezao genitalije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnik Raslan Fadl, odgovoran za obrezivanje 14-godišnje djevojčice koje je rezultiralo njezinom smrću u lipnju 2013., osuđen je na dvogodišnju kaznu zatvora u prvome sudskom procesu za genitalno sakaćenje žena koji se vodio u Egiptu.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Equality Now (Jednakost sada) presudu je nazvala "velikom pobjedom" za žene i djevojčice u zemlji s najvišim zabilježenim postotkom obavljenih zahvata obrezivanja na ženama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićen je Sukob se prelijeva u susjedstvo? Policajac u Egiptu ubio dvoje turista i vodiča Morski pas žrtva ostala bez ruke Stravičan napad morskog psa u poznatom ljetovalištu: Prijateljice su bile u moru, a napravile su kobnu pogrešku

Odvjetnik Reda Eldanbuki iz Centra za pravno savjetovanje rekla je da je riječ o prvom sudskom procesu nakon što je 2008. žensko obrezivanje u Egiptu zabranjeno te da će pridonijeti definitivnom prekidu ovakvih zahvata u budućnosti.

Kaos u Egiptu: 11 osoba ubijeno na godišnjicu Arapskog proljeća!

"Presuda je iznimno važna jer će potaknuti liječnike da dobro razmisle prije nego što se ubuduće odluče za obavljanje ovakvog zahvata", smatra Eldanbuki.

Današnja je presuda donesena nakon što je optuženik u prvom suđenju oslobođen, a Eldanbuki ističe da je žalba na presudu moguća. Sud u Mansuri osim Fadla na tromjesečnu je uvjetnu kaznu zatvora osudio i oca preminule djevojčice.

Unatoč zabrani obavljanja ovog zahvata 2008. genitalno sakaćenje djevojčica i žena u Egiptu se nastavilo obavljati, posebice u ruralnim dijelovima zemlje.

Po UN-ovu izvješću iz 2008. utemeljenom na podacima egipatske vlade, oko 91 posto Egipćanki u dobi između 15 i 49 godina podvrgnuto je ovom nehumanom zahvatu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene