Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demokratski Egipat

Egipatski liberali prijete izlaskom iz ustavotvornog tijela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina liberalnih i ljevičarskih političara u Egiptu najavila je da će izaći iz tijela zaduženog za izradu novoga ustava ako se ne riješe njihove primjedbe koje se tiču sadržaja ustava koji je, tvrde oni, pod utjecajem islamista.

Ustav, na čijoj izradi radi 100-člana skupština, trebao bi biti kamen temeljac novoga demokratskog Egipta nakon prošlogodišnjeg svrgavanja autoritarnog predsjednika Hosnija Mubaraka. Uspješna izrada ustava smatra se demokratskim testom nove islamističke vlade, uključujući i predsjednika Mohameda Mursija.

Pročitajte i ovo Video rekonstrukcije piramide izazvao bijes javnosti Burne reakcije Snimka obnove egipatske piramide izazvala bijes javnosti: Zbog spornog videa zaustavljena velika rekonstrukcija Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore

>> Visoki sud potvrdio raspuštanje egipatskog parlamenta

Tijekom zatvorenog sastanka, tri bivša predsjednička kandidata i čelnici nekoliko neislamističkih stranaka najavili su da su spremni napustiti skupštinu. Tvrdeći da se zbog utjecaja islamista ustav može pretvoriti u prepreku građanskim i ljudskim slobodama, oni su zaprijetili da će idućega tjedna izaći iz skupštine i organizirati prosvjede ako se ne rješe njihova zabrinutost.

Liberali se posebno protive prijedlogu da se sunitskom sveučilištu Al-Azhar daju ovlasti slične Vrhovnom vijeću, odnosno ovlast arbitriranja u slučaju kada su zakoni u suprotnosti s šerijatskim pravom. Egipat bez novoga ustava ne može održati nove parlamentarne izbore, a Mursi bi zadržao zakonodavne ovlasti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene