Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto u Egiptu

Prosvjedi se nastavljaju, Vrhovni sud Mursija optužio za napad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se prosvjedi protiv Mursija u središtu Kaira nastavljaju, ustavotvorna skupština intenzivno radi na nacrtu novog egipatskog ustava. Istovremeno, sve više sudova prestaje s radom jer se osjećaju napadnutima.

Stotine prosvjednika okupile su se na trgu Tahrir u Kairu u srijedu, šesti dan zaredom, tražeći od egipatskog predsjednika Mohameda Mursija da povuče spornu uredbu koja mu, tvrde oni, daje diktatorske ovlasti, a najviši egipatski sudovi zbog toga su prekinuli s radom.

No, dužnosnik Muslimanskog bratstva kaže da bi ustavotvorna skupština mogla u srijedu izraditi nacrt novoga ustava, što bi po njemu moglo doprinijeti smirivanju napetosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Egipat nakon puča Kairo: Prosvjednici ne idu kući, napetost sve veća! Slika nije dostupna Državni udar u Egiptu VIDEO POGLEDAJTE TRENUTAK PRIVOĐENJA svrgnutog egipatskog predsjednika Mursija!

>> Tisuće građana nezadovoljnih Mursijem okupirale Kairo

Dodao je da bi se referendum o konačnom prijedlogu ustava mogao održati do sredine prosinca. Dužnosnik je potvrdio da bi ustav tada dokinuo ustavnu deklaraciju kojom su proširene Mursijeve ovlasti i koja je izazvala ulične prosvjede desetaka tisuća ljudi.

"Počet ćemo sada i završiti danas, uz Božju pomoć", rekao je Hossam el-Gheriyani, predsjednik ustavotvorne skupštine na početku sjednice. Trojica članova toga tijela rekla su da je glasovanje o nacrtu ustava planirano za četvrtak.

Brojni liberali i drugi Mursijevi protivnici napustili su sjednicu skupštine kojom dominiraju islamisti, tvrdeći da se njihovi prijedlozi ne uvažavaju.

Istovremeno, kasacijski sud i najvažniji žalbeni sudovi u Egiptu priopćili su u srijedu da će prestati s radom do donošenja odluke o ustavnosti dekreta predsjednika Mohameda Mursija kojim si je omogućio da nijedna njegova odluka ne može biti osporena na sudu, a Vrhovni ustavni sud je istaknuo da se osjeća kao da je pod napadom predsjednika.

"Kasacijski sud prestat će s radom od danas", rekao je potpredsjednik suda Abdel Nasser Abu al-Wafa nakon sastanka najviših sudskih dužnosnika. Haled Abdellah, sudac Žalbenog suda za Kairo i Gizu rekao je nakon sličnog sastanka da će taj sud također prestati s radom "osim u iznimnim slučajevima poput korupcije".

Egipatski Vrhovni ustavni sud priopćio je u srijedu da se osjeća kao da je pod napadom predsjednika. "Mi ne smatramo dovoljnom izjavu Ustavnog suda kojom se samo osuđuje dekret predsjednika Mursija", rekao je Abu al-Wafa za Reuters nakon sastanka.

Drugi žalbeni sudovi diljem Egipta već su prestali raditi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene