Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sektaško nasilje

Egipat: Novi sukobi Kopta i muslimana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju su u središtu Kaira, nakon pokopa četvorice Kopta ubijenih u sektaškom nasilju u petak, izbili sukobi između grupe Kopta i muslimana, objavila je agencija Mena.

Agencija prenosi da je u sukobima ispred koptske katedrale ubijena jedna i ranjeno 17 osoba. U programu javne televizije objavljene su snimke na kojima se vidi kako policija baca suzavac kako bi rastjerala okupljene.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Poljskoj Prosvjed eskalirao VIDEO Poljoprivrednici se sukobili s policijom: Bacali kamenje i bengalke, nastupio potpuni kaos Ilustracija Policija objavila detalje Okršaj na jugu Hrvatske: Dobio šakom u glavu pa napadača ubo nožem u trbuh

>> Pakistan: Pijana prepirka prijatelja završila spaljivanjem 100-tinjak kuća

U jednom od najgorih sektaških nasilja u posljednjih mjesec dana u mjestu El Kususu, sjeverno od Kaira u petak navečer su u međusobnoj pucnjavi ubijena četvorica koptskih kršćana i jedan musliman.

Novi sukobi izbili su ponovno u nedjelju nakon što je nekoliko stotina bijesnih Kopta koji su došli na pokop u crkvu sv. Marka počelo izvikivati "Svojom krvlju i dušom žrtvovat ćemo se za svoj križ".

Nakon crkvenog obreda mladi kršćani su, kako su rekli očevici, počeli bacati kamenje na policajce. Prosvjednici su smrskali šest osobnih automobila, a dva zapalili, na što su reagirali muslimani koji žive u susjednim četvrtima, počevši na njih bacati kamenje.

Sukobi između kršćana i muslimana pojačani su u Egiptu u kojemu živi većinsko muslimansko stanovništvo, nakon svrgavanja s vlasti Hosnija Mubaraka 2011.

Predsjednik Mohamed Mursi, ujedno i vođa Muslimanske braće, obećao je da će zaštititi prava Kopta, koji čine oko 10 posto od 84 milijuna stanovnika Egipta.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene