Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od povlačenja ušteđevina

Egipat ograničio unošenje i iznošenje deviza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipat je zabranio putnicima da preko granice pri ulasku ili izlasku iz zemlje nose više od 10.000 dolara u stranoj valuti zbog zabrinutosti dužnosnika pritiskom na egipatsku funtu i masovnog povlačenja ušteđevina građana iz banaka.

Politička nestabilnost tijekom posljednjeg mjeseca izazvala je strahove među običnim građanima i ulagačima da vlada, koja je za siječanj odgodila pregovore on zajmu s MMF-om, možda neće uspjeti staviti pod nadzor uzdrmane financije.

Središnja egipatska banka od ustanka u kojem je početkom 2011. svrgnut Hosni Mubarak potrošila je više od 20 milijardi dolara svojih pričuva u stranoj valuti kako bi podržala egipatsku funtu. Ona sada ima samo 15 milijardi dolara, što pokriva uvoz za samo oko tri mjeseca.

Pročitajte i ovo Morski pas žrtva ostala bez ruke Stravičan napad morskog psa u poznatom ljetovalištu: Prijateljice su bile u moru, a napravile su kobnu pogrešku Ilustracija Upućeni trgovci potvrdili Rusija prodala pola milijuna tona pšenice po nižoj cijeni jednom od najvećih svjetskih uvoznika

>> Egipatski suci provjeravaju regularnost glasovanja na referendumu

Ustanak je odbio turiste i strane ulagače, zamrznuo rast, učinio proračunski manjak države dvoznamenkastim i narušio namirivanje obveza. U ponedjeljak je agencija Standrad & Poor's smanjila egipatski dugoročni kreditni rejting i rekla da je moguće i daljnje smanjivanje ako produbljavanje političke nestabilnosti potkopa napore na konsolidaciji gospodarstva i javnih financija.

Glasnogovornik predsjednika Jaser Ali u utorak je potvrdio nova ograničenja u prometu stranom valute. Odlukom se zabranjuje i slanje novca poštom.

Odluka zabranjuje svim putnicima "unošenje ili iznošenje strane valute u zemlju u vrijednosti većoj od 10.000 dolara". Svi iznosi iznad 10.000 moraju se prebacivati elektronski, dodao je Ali. Ranije su putnici prilikom iznošenja ili unošenja samo morali prijaviti vlastima iznose iznad 10.000 dolara.

Od sukoba 28. studenog zbog predsjedničkog ukaza Muhameda Mursija i objave da se zajam MMF-a odgađa za mjesec dana "počela je dolarizacija, uglavnom putem novčanih transakcija", rekao je jedan dužnosnik središnje banke.

Štediše je također zastrašilo neočekivano slabljenje funte kojoj je središnja banka dopustila da padne za jedan posto tijekom prošlog mjeseca, dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene