Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos se nastavlja

Egipat: ElBaradeiju će suditi jer je podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog navodne izdaje nacionalnog povjerenja na sudu u Kairu zakazano je prvo ročište protiv donedavnog privremenog potpredsjednika Egipta Mohameda ElBaradeija. Prijavio ga je jedan profesor prava koji misli da nije smio podnijeti ostavku.

Iako se nasilje na ulicama Kaira i drugih gradova u Egiptu smirilo, kaos u toj najmnogoljudnijoj državi arapskog svijeta iz dana u dan poprima nove dimenzije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaos diljem države VIDEO 'Marš gnjeva' prerastao u krvoproliće, deseci mrtvih u Egiptu Slika nije dostupna Više od 500 ubijenih Kaos u Egiptu: Broj žrtava raste, sazvana hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Nakon što je jučer objavljeno da bi ovih dana na slobodu mogao biti pušten dugogodišnji autoritarni predsjednik Hosni Mubarak, zbog kojega je prije dvije i pol godine narod i krenuo u revoluciju, danas je stigla vijest da donedavnog privremenog potpredsjednika Mohameda ElBaradeija uskoro očekuje suđenje.

>> Erdogan optužuje: Izrael stoji iza svrgavanja Mursija

Kako piše egipatski provladin list Al-Ahram, protiv nekadašnjeg čelnika UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju i dobitnika Nobelove nagrade za mir jedan je sveučilišni profesor prava kao 'zabrinuti građanin' podnio kaznenu prijavu kojom ga tereti da je činom ostavke na funkciju privremenog potpredsjednika 'izdao nacionalno povjerenje'.

'ElBaradei na dužnost potpredsjednika nije bio odabran zbog svog imena, već kao predstavnik Fronte nacionalnog spasa i revolucionarnih snaga', pojasnio je u kaznenoj prijavi profesor Sayed Ateeq, koji dodaje da se o svojoj ostavci bivši potpredsjednik trebao konzultirati s ljudima u čije je ime preuzeo funkciju.

Sud je prvo ročište u ovom slučaju zakazao za 19. rujna.

Ostavku je ElBaradei podnio prošlog tjedna jer nije htio preuzeti odgovornost za postupke vojske, koja je silom i u krvi razbila dva velika skupa podrške svrgnutom predsjedniku, islamistu Mohamedu Mursiju. U međuvremenu je napustio Egipat te je s obitelji navodno otišao u Beč, a postupak u Kairu zasad nije komentirao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene