Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je Izrael kako stoji iza vojnog svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija u Egiptu.


Recep Tayyip Erdogan je iznio svoju tezu ustvrdivši da su na jednom forumu u Francuskoj prije izbora 2012., koji su doveli na vlast Muslimansko bratstvo, "izraelski ministar pravosuđa i jedan židovski intelektualac upotrijebili ove riječi: 'Ako Muslimansko bratstvo i pobijedi na izborima, neće izaći kao pobjednik jer demokracija ne počiva na glasačkim kutijama".

Vezani članci Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Erdogan nazvao Izrael "terorističkom državom" i "ubojicom djece" Slika nije dostupna TURSKA MIJENJA PRIORITETE Ispričali se Rusiji i obnovili odnose s Izraelom

"Znate što kažu u Egiptu, da se demokracija ne temelji na glasačkim kutijama. Tko stoji iza toga: Izrael", kazao je u Ankari na sastanku svoje stranke.

>>VIDEO POGLEDAJTE TRENUTAK PRIVOĐENJA svrgnutog egipatskog predsjednika Mursija!

Turska je žestoko osudila smjenjivanje predsjednika Mursija i zauzela vrlo oštro stajalište spram odmazde egipatskih snaga sigurnosti protiv okupljanja pristaša svrgnutog predsjednika.

Turska je opozvala svojeg veleposlanika u Kairu na što je Egipat odgovorio opozivom svojeg veleposlanika u Ankari, što predstavlja pogoršanje tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa.

Erdogan je snažno ojačao veze svoje zemlje s Egiptom u vrijeme dok je Mursi bio predsjednik, a Ankara je Kairo učinila jednim od svojim privilegiranih partnera u ostvarivanju strateškog utjecaja u regiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook