Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi krug parlamentarnih izbora nakon svrgavanja s vlasti bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka. Islamisti osvojili 65 posto glasova koji im donose većinu u budućem parlamentu u odnosu na liberale.


Muslimansko bratstvo službeno je osvojilo 36,62 posto biračkih glasova, salafisti (muslimanski fundamentalisti), od kojih se Bratstvo želi distancirati, 24,36 posto, a umjerena stranka Vasat 4,27 posto glasova.

Egipatski blok, glavna liberalna koalicija, osvojila je 13,35 posto glasova. Liberali, podijeljeni u šest lista, osvojili su 29,39 posto glasova i veliki su gubitnici prvoga kruga izbora, kojima se odazvao velik broj stanovnika - 62 posto.

'Pozdravljamo izbor egipatskog naroda', rekao je glasnogovornik Stranke slobode i pravde, političkog ogranka Muslimanskog bratstva, Ahmed Sobea.

'Za dobrobit Egipćana potrebno je da sve stranke zajedno surađuju kako bi se izašlo iz krize', rekao je za France presse, aludirajući na prijelazno razdoblje obilježeno nasiljem i političkim nesuglasicama.

Ovo su prvi izbori u zemlji od svrgavanja s vlasti, početkom godine Hosnija Mubaraka. Egipćani će 498 zastupnika zastupničkoga doma Narodne skupštine izabrati u nekoliko izbornih krugova, koji se u pojedinim pokrajinama održavaju u različitim terminima. Izbori su počeli 29. studenoga u Kairu i drugome najvećem gradu Aleksandriji. Drugi krug tih izbora je u ponedjeljak. Suez i Ausan izaći će na birališta 14. prosinca, a 3. siječnja Sinaj i područje delte Nila. Konačni izborni rezultati očekuju se 13. siječnja. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Američkog izaslanika u Egiptu obje strane dočekale 'na nož' Slika nije dostupna Kaos u Egiptu: Na trgu Tahrir u sukobima ozlijeđeno 110 osoba!