Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka SAD-u i Izraelu

Egipatska vojska: 'Poštovat ćemo sve sporazume, pa i onaj s Izraelom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatska vojska je priopćila u subotu da će aktualna vlada ostati na dužnosti dok se ne sastavi nova, te da će Egipat poštovati međunarodne sporazume, što bi trebalo odagnati zabrinutost Izraela i SAD-a.

'Sadašnja vlada i guverneri vodit će poslove do uspostave nove vlade', rekao je jedan visoki vojni časnik u izjavi koju je prenijela državna televizija dan nakon ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka. 'Arapska Republika Egipat predana je svim regionalnim i međunarodnim obvezama i ugovorima', kazao je. Među tim sporazumima je i mirovni sporazum iz 1979. s američkim saveznikom Izraelom koji je sa zabrinutošću pratio razvoj događaja u Egiptu. Egipat i Jordan jedine su arapske zemlje koje imaju potpisan mirovni sporazum s Izraelom.

U međuvremenu su se tisuće ljudi ponovo vratile na trg Tahrir, ali ovaj put ne zbog prosvjeda, nego zbog slavlja i čišćenja središnjeg kairskog trga. Uklanjaju se šatori u kojima su prosvjednici boravili za trajanja prosvjeda i metu ulice. Kako javljaju agencije, raspoloženje na trgu je slavljeničko. Vojska nije ukinula policijski sat, koji je bio na snazi tijekom trajanja prosvjeda, ali ga je skratila za četiri sata i on sada stupa na snagu u ponoć.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

>> Nova zora: Egipćani slave, no pitanje je kamo zemlja ide

Tijekom dana oglasila se i Saudijska Arabija, zemlja u koju se sklonio bivši tuniski diktator Zin El Abidin Ben Ali i za koju se spekulira da bi mogla postati utočište Hosnija Mubaraka ukoliko atmosfera u Šarm El Šeiku za njega postane neugodna, i pozdravila mirnu tranziciju vlasti u Egiptu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene