Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi nakon Vijetnamskog rata

DOBIO NAJVEĆE VOJNO ODLIKOVANJE Hrabri marinac prvi put progovorio o opasnoj akciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marinac Edward Byers prvi je vojnik, od Vijetnamskog rata, koji je najviše vojno odlikovanje dobio - živ.

Američki marinac, Edward Byers primio je prošlog tjedna medalju časti, najviše odlikovanje američke vojske.

Ovaj 36-godišnjak nagrađen je za spašavanje taoca u Afganistanu 2012. godine, humanitarnog djelatnika Dilipa Josepha. Sada je prvi puta javno progovorio o događajima koji su mu priskrbili orden. Njegova grupa, koja se nalazila u istočnom Afganistanu, dobila je informaciju o otmici direktora neprofitne organizacije i vozača koje su kidnapirali talibani. Poslani su u pokrajinu Laghman gdje su obavještajci smatrali da se Joseph nalazi.

'Pronašli smo sklonište i vojnik koji je bio prvi ispred mene pogođen je odmah. Uspio sam se probiti kroz deke koje su visjele umjesto vrata i vidio osobu koja leži na podu. Nisam znao je li to taliban ili talac. Svladao sam ga i viknuo ostalima da traže Josepha. No, tada ga čuli da viče i Byers je shvatio da je tek nekoliko metara od njega. Bacio se prema njemu kako bi ga zaštitio. Iz tog položaja ugledao je još jednog talibana.

'Pribio sam ga na zid i držao za vrat dok nije došao ostatak mojeg tima', ispričao je Byers napetu akciju spašavanja koja je trajala svega nekoliko minuta. Ipak, marinci su platili i cijenu - njihov kolega koji je bio pogođen na ulasku u sklonište talibana Nicolas Checque preminuo je od ozljeda, prenosi Business Insider.

 

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Slika nije dostupna Nije samoubojstvo? Marinac koji je urinirao po mrtvim talibanima pronađen mrtav

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene