Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da je očekivao oštre reakcije Srbije na crnogorsko priznanje Kosova.


Đukanović je u razgovoru za beogradsku televiziju B92 rekao da je priznanje kosovske neovisnosti rezultat realne i svrhovite politike crnogorske Vlade te naglasio kako je ta odluka donesena devet mjeseci nakon proglašenja kosovske neovisnosti, nakon ozbiljnog razmatranja jer je Crna Gora do nedavno bila u državnoj zajednici sa Srbijom. 

Vezani članci Slika nije dostupna Crna Gora priznala Kosovo Slika nije dostupna Dinosha: Crna Gora u svibnju treba priznati Kosovo

Đukanović je naglasio da Crna Gora želi biti dobar susjed svim zemljama koje je okružuju te da istodobno mora voditi računa o svom multietničkom sastavu. 

>> VIDEO: Neredi u Podgorici, najmanje 34 ozljeđena

>> Crnogorska veleposlanica u Srbiji persona non grata

>> Tadić: 'Odluka Crne Gore i Makedonije o priznanju Kosova je pogrešna'

'Zbog toga se nismo žurili s odlukom, već smo vagali do trenutka kad smo shvatili da bi svaka odgoda bila znak političkog sljepila, nepriznavanje političke realnosti, povratak na politiku mitova i iluzija i ugrožavanje puta k europskim i euroatlantskim integracijama', naglasio je Đukanović.

Također je kazao da se njegova Vlada u odluci o priznanju Kosova nije vodila očekivanim reagiranjima Srbije, nego procjenom strateških državnih interesa Crne Gore.