Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije kraj prijetnjama

MOŽE I GORE Nakon poraza IS-a, Zapad bi se mogao suočiti s još većom prijetnjom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada i ako jednog dana Islamska država bude poražena, svijet bi se mogao suočiti s još većom prijetnjom.

Nakon poraza Islamske države, prijetnju svijetu predstavljat će na desetke tisuća prekaljenih džihadističkih veterana, upozoravaju stručnjaci.

Obavještajne službe procjenjuju da se Islamskoj državi priključilo oko 30 tisuća osoba iz čak 100 zemalja, no tome treba pribrojiti i velik broj ekstremističkih skupina koje postoje već desetljećima. U Afganistanu se između 1996. i 2001. godine borilo od 10 do 20 tisuća islamskih militanata pod vodstvom Osame bin Ladena. Nakon pada talibanskog režima, mnogi od njih raspršili su se svijetom, sa sobom ponijevši radikalnu ideologiju koju su širili dalje.

Stručnjaci upozoravaju kako takvi, prekaljeni, vojno obučeni džihadisti, predstavljaju dugoročnu prijetnju Zapadu, piše Business Insider.

'Samo sadašnjih 250 boraca koji su se vratili u Francusku je vrlo složen problem', kazao je protuteroristički ekspert iz Pariza.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

RAZOTKRIVENO kako IS dolazi do oružja

Premda se većini sudi ili su na izdržavanju zatvorske kazne od pet do sedam godina maksimalno, to znači da će vrlo brzo početi napuštati zatvore. I problemi iznova počinju.
Mathieu Guidere, stručnjak za radikalizam na Sveučilištu u Toulouseu, tvrdi da će oni najradikalniji - preživjeti.

'Ne zaboravite da smo mislili kako smo nakon likvidacije bin Ladena mislili da smo završili s Al-Kaidom. No, njezino cjepkanje samo je dovelo do nečeg još goreg. Džihadisti savršeno dobro znaju kako se prilagoditi novim uvjetima. Stvorit će nove strukture i prilagoditi ih novoj okolini, i s time će se Zapad jako teško boriti', pojašnjava Guidere.

Kako su pokazali teroristički napadi u Parizu, europske obavještajne agencije nisu baš previše uspješne u praćenju islamističkih boraca koji se vraćaju s Bliskog istoka. Također bi trebalo motriti i starije džihadiste - one iz ratova u Bosni, Afganistanu i Iraku, koji se svakog trenutka opet mogu okrenuti nasilju, piše list.

'Dugo vremena nakon pada Kalifata, cijeli će svijet plaćati zato što se pravio da ne vidi kako  džihadističko čudovište raste pred vratima Europe. Dakako, najviši ceh platit će europske države iz kojih se Islamskoj državi priključilo 5000 osoba', upozorava Jean-Pierre Filiu, stručnjak za islamski ekstremizam sa Sveučilišta Sciences Po u Parizu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene