Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova generacija

Djeca džihadista prijetnja za Njemačku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ured za zaštitu ustavnog poretka upozorio je u četvrtak na pojačanu opasnost od maloljetnih boraca tzv. Islamske države koji se indoktrinirani s područja sukoba vraćaju u Njemačku.

„Postoji opasnost da se djeca džihadista, islamistički socijalizirana i indoktrinirana iz područja borbi vraćaju u Njemačku“, upozorio je predsjednik Njemačkog ureda za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maassen i zaključio kako bi u Njemačkoj mogla odrasti nova generacija „džihadista“.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Slika nije dostupna Dokument nije bio za javnu objavu Njemačka Tursku smatra pomagačicom islamističkih terorista

On smatra da se njemačko društvo mora priviknuti na činjenicu da ova djeca predstavljaju opasnost.

Kod tri od pet terorističkih napada s islamističkom pozadinom u Njemačkoj 2016. godine počinitelji su bili maloljetni“, rekao je Maassen. Pored toga, jedan je 12-godišnjak pokušao izvršiti bombaški napad na jedan božićni sajam u Ludwigshafenu.

Maassen je upozorio na to da su djeca u borbenim područjima IS-a bila zloupotrebljavana za najokrutnije mučenje i ubijanje zatornika.

Potpuno mala djeca zloupotrebljavaju se za smaknuća IS-ovih zatočenika“, rekao je Maassen.

Prema procjenama Ureda za zaštitu ustavnog poretka, iz Njemačke je u borbu u redovima IS-a otputovalo više od 950 islamista, od čega su 20 posto žene. Jedna se trećina u međuvremenu vratila u Njemačku, ali je među njima, kako se navodi, vrlo malo žena.

Očekuje se da će se žene zajedno sa djecom početi vraćati sljedećih mjeseci, nakon što je IS izgubio svoja glavna uporišta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene