Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istok protiv zapada

Dvostruki standardi u EU: Jedan brand, dva proizvoda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istočne članice Europske unije žele jesti hranu jednake kvalitete kao one na zapadu. Više zemalja dokazalo je ispitivanjima da međunarodni brendovi na Istoku prodaju hranu s lošijim sastojcima, nego na Zapadu.

Iako to nije protuzakonito, politički lideri upozoravaju da je vrlo nemoralno i žele prekinuti takvu praksu. Isti proizvođač, ali slabija kvaliteta. Tako bi se mogla usporediti hrana koja dolazi do ovakvih obiteljskih stolova na istoku i onih zapadu Europe.

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

Česi koji žive blizu granice s Njemačkom uspjeli su doskočiti tom problemu. Kupnju obavljaju u susjednoj zemlji. U Dresden i okolicu dolaze deseci tisuća Čeha koji žele kvalitetnije proizvode. Većinu namirnica kupuju u Njemačkoj.

"Ovdje kupujemo većinu hrane - meso, dimljene proizvode, sireve, jogurte i proizvode iz drogerija. Mislim da je hrana kvalitetnija, ukusnija i trgovine su bolje", kaže Marika Maskova, stanovnica Decina.

"Česi ovdje redovito dolaze. Oni koji žive blizu granice dolaze u kupnju nekoliko puta na mjesec, ali dolaze i ljudi iz Praga. Upravo je otvorena nova autocesta i treba im manje od dva sata da dođu ovdje", kaže Jiri Kudela, češki konzul u Dresdenu.

O dvostrukim standardima proizvođača u Bruxellesu su u ponedjeljak razgovarali i europski ministri poljoprivrede. Slovačka je usporedila proizvode istog brenda iz svojih i austrijskih trgovina udaljenih svega 20 kilometara. Od 22 ispitana proizvoda, polovina je različitog okusa, izgleda i oblika. Primjerice, jedan napitak od naranče u sebi nije imao ni kapi soka od naranče i bio je prepun aditiva.

"To je potpuno neprihvatljivo za bilo kojeg potrošača u okviru zajedničkog europskog tržišta, a mogu reći i da je diskriminirajuće. Druge države članice složile su se s našim opaskama jer su i same provele slična ispitivanja u prošlosti", ističe Gabriela Matecna, slovačka ministrica poljoprivrede.

I hrvatska zastupnica u europskom parlamentu, Biljana Borzan, često upozorava na ovaj problem. Prema njezinu istraživanju, 82 posto Hrvata smatra da su proizvodi namijenjeni istočnom tržištu drugačije kvalitete od proizvoda za zapadno. Je li to istina, otkrit će se nakon što za nekoliko mjeseci završi laboratorijsko ispitivanje proizvoda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene