Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica fotoreportera poginula su u libijskom gradu pod opsadom Misrati. Vijest o njihovoj tragičnoj pogibiji prenose svi svjetski mediji.


Poginuli fotoreporteri su Tim Hetherington, britanski fotograf, ali i redatelj koji je došao i do nominacije za Oscara te Chris Hondros, prenosi agencija AFP. Osim njih dvojice, u neprekidnim borbama u Misrati ranjena su još dva novinara.

>> UN: Libijski napadi u Misrati mogući su ratni zločin

Vezani članci Slika nije dostupna Tripoli 'žali' zbog pogibije stranih novinara Slika nije dostupna Justin Bieber postao gost urednik Vanity Fairove Facebook stranice

Hetherington je radio za Vanity Fair. List je potvrdio smrt 41-godišnjeg fotoreportera, koji je fotografijama pratio brojne svjetske sukobe i koji je 2007. godine dobio nagradu World Press Photo Award za pokrivanje američkih vojnika u Afganistanu. Nominaciju za prestižnu nagradu Oscar dobio je za dokumentarni film Restrepo.

Isto tako 41-godišnjak, Hondros je preminuo od teškog ranjavanja i krhotina u minobacačkom napadu, koji su ga pogodili u glavu. Umro je nekoliko sati nakon ranjavanja, a smrt je potvrdila i fotoagencija Getty Images za koju je Hondros radio. Fotoagencija je izrazila duboko žaljenje za gubitkom kolege.

Hondros je bio nominiran i za nagradu Pulitzer, a pokrivao je brojna ratišta tijekom posljednjeg desetljeća, a neka od njih su Kosovo, Angola, Sierra Leone, Afganistan, Kashmir, The West Bank, Irak i Liberija. 2006. godine dobio je prestižnu nagradu Robert Capa Gold Medal za pokazanu hrabrost i predanost radu u Iraku.

Svjetske agencije prenose i vijest o ranjavanju još dvojice fotoreportera, Guya Martina, koji radi za Panos, te Michaela Browna, koji radi za Corbis.

Žaljenje za pogibijom Hetheringtona, putem svojeg glasnogovornika Jaya Carneya izrazio je i američki predsjednik Barack Obama. 'Novinari diljem svijeta riskiraju svoje živote svaki dan kako bi nas informirali, tražili odgovornost od svjetskih vođa i dali glas onima čiji se glas inače ne bi čuo', istaknuo je Carney.