Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dva tjedna pred izbore u Sloveniji tijesno vodstvo premijera Janše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva tjedna pred parlamentarne izbore u Sloveniji na kojima se odlučuje hoće li premijer Janez Janša dobiti nov mandat za sastav vlade predizborne ankete u subotu najavljuju vrlo tijesan rezultat.

Janšina Slovenska demokratska stranka mogla bi dobiti 31,8 posto glasova i tijesnu prednost pred Socijalnim demokratima njegova glavnog konkurenta Boruta Pahora koji bi mogli dobiti 31 posto, pokazala je anketa agencije Ninamedia koju je u subotu objavio ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Problemi u susjedstvu Slovenija: Teško do nove vladajuće koalicije Slika nije dostupna Znatniji pad potpore Neugodne polemike: Pad Janšine popularnosti

Telefonska anketa u kojoj je sudjelovalo tisuću ispitanika provedena je ovog tjedna, u jeku afere koju je izazvala emisija finske javne televizije YLE u kojoj se tvrdilo da je Janša primio mito finskog proizvođača oklopnih vozila Patria kako bi tvrtka zaključila ugovor za Slovensku vojsku vrijedan 280 milijuna eura.

Prema ispitivanju agencije, liberalna stranka Zares kao potencijalni partner Pahorove stranke na trećem je mjestu sa 10,6 posto glasova, a Demokratska stranka umirovljenika koju vodi ministar obrane Karel Erjavec kao Janšin saveznik 7,5 posto, dok su iza njih Liberalni demokrati Katarine Kresal sa 7,4 posto i Slovenska nacionalna stranka Zmaga Jelinčiča sa 5,3 posto, dok su Slovenska pučka stranka i demokršćanska Nova Slovenija negdje oko praga za ulazak u novi parlament.

Iako su prvi učinci afere Patria koja je početkom tjedna izazvala buru u slovenskoj politici već prošli, nije jasno kako će na Janšin položaj i njegove stranke djelovati eventulani novi momenti u aferi o kojoj će u utorak na izvanrednoj sjednici raspravljati i parlament.

Slovenski analitičari navode da će u tome presudno biti hoće li Janša uspjeti uvjeriti birače da je žrtva afere koju su preko finske televizije lansirali njegovi politički protivnici iz Slovenije kako bi ga onemogućili na izborima, kako sam tvrdi ili će se pojaviti novi momenti koji će narušiti njegov položaj.

Slovenski mediji bliži oporbenim strankama u subotu su objavili dokumente koji sugeriraju da je slovenska policija još prije više od godinu dana od strane Interpola bila obaviještena o sumnjivim transakcijama između Austrije i Finske iz kojih bi se mogle skrivati nezakonite provizije za osobe u Sloveniji, ali da nije pravovremeno reagirala. Slovenska policija i državno odvjetništvo navode pak da nije bilo utemeljene osnove za saslušanje nešto više od dvadeset osoba u Sloveniji s kojima je s tim u vezi željela razgovarati finska policija koja se bavi istraživanjem mogućeg korupcijskog slučaja u Patriji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene