Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TREĆI INCIDENT U POLA GODINE

Traže ih helikopterima i brodovima: Sudar dvaju tajvanskih borbenih zrakoplova tijekom leta obuke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva tajvanska borbena zrakoplova pala su u ponedjeljak kraj obale te države, a to je treći takav incident u zadnjih pola godine, u vrijeme dok je otočna zemlja pod sve većim pritiskom svakodnevnog odvraćanja kineskih aviona.

Iako su tajvanske zračne snage dobro obučene i opremljene, većinom američkim oružjem, one su i dalje nedorasle kineskim snagama. Peking taj demokratski otok smatra svojim teritorijem i nikad nije odbacio upotrebu sile da ga stavi pod svoju kontrolu.

Pročitajte i ovo Dan nakon snažnog potresa u Tajvanu - 5 Dan kasnije FOTO Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću Juraj Pojatina Analiza stručnjaka Ljudi pod ruševinama, rupe na cestama... Što bi se dogodilo da je tajvanski potres pogodio Zagreb?

Tajvanski Nacionalni zapovjedni centar za spašavanje objavio je kako su dva zrakoplova F-5E s pilotima pali u more uz sjeveroistočnu obalu otoka, nakon što su se navodno sudarili tijekom leta obuke.

U potrazi za pilotima sudjeluju helikopteri, obalna straža i drugi brodovi, dodaje se. Službena tajvanska novinska agencija objavila je kako su zračne snage zaustavile sve letove eskadrile zrakoplova F-5 iz baze Chihhang iz koje su krenula dva aviona.

Otočna država je američki F-5 počela koristiti krajem sedamdesetih godina, a danas su većinom umirovljeni iz aktivnosti na prvoj liniji, iako se neki i dalje koriste za obuku i podršku glavnoj eskadrili, piše agencija Reuters. Jedan F-5 pao je u listopadu, pri čemu je poginuo pilot, a mjesec dana kasnije pao je i moderniji F-16, ponovno sa smrtnim posljedicama za pilota.

Najviši vojni dužnosnik Tajvana bio je među osam poginulih u padu zrakoplova u siječnju prošle godine, na putu prema vojnicima koji su pali u planinskom području u blizini prijestolnice Taipeija.

Te su nesreće potaknule zabrinutost oko stanja tajvanske vojske, no i oko pritiska svakodnevnih kineskih letova u blizini otoka na tajvanske zračne snage. Tajvansko ministarstvo obrane upozorilo je da kineski zrakoplovi i dronovi stalno lete u blizini njihovog zračnog prostora kako bi iscrpili tajvansko zrakoplovstvo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene