Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kažnjavanje zbog žrtve

Dva milijuna iračkih šijita obilježilo Ašuru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko dva milijuna iračkih šijita okupilo se u srijedu u Kerbali kako bi obilježilo Ašuru, najveći šijitski blagdan kojim se obilježava smrt mučenika imama Huseina, kojega su 680. godine ubili suniti.

Šijitski vjernici u Iraku i drugim muslimanskim zemljama hodaju u procesijama i udaraju se dlanovima po prsima i lancima po leđima, veličajući na taj način boli i žrtve njihova spasitelja imama. Neki hodočasnici se bičuju i izrezuju po licu jer ih opsjeda krivnja što je imam poginuo da bi spasio cijeli narod.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

Prema službenim podacima gotovo dva milijuna hodočasnika danas se okupilo u Kerbali, 110 km južno od Bagdada, gdje je pokopan Husein, treći šijitski imam, praunuk proroka Muhameda i sin Alija, utemeljitelja šijizma.

Od ranoga jutra skupine pokajnika u bijelim tunikama, uz udarce bubnjeva zasijecaju čela oštricama noža, a ostali hodočasnici koji ih okružuju udaraju se rukama u prsa izvikujući 'Haidar, haidar', što je drugo ime imama Alija, ali i sinonim za hrabrost.

'Nikad nisam osjetio bol. Ovdje sam da bih ispunio svoju zadaću', rekao je 46-godišnji Bashir Nadjim koji ulicama Kerbale hoda s dugim oštrim nožem i u krvavoj bijeloj tunici. 'Ovdje sam iz vjerskih razloga. Pomažemo imamu Huseinu da pobijedi', rekao je 35-godišnji Iračanin Jauad, koji na hodočašće dolazi svake godine.

Nakon velike molitve, hodočašće završava spektakularnim obilaskom Huseinova mauzoleja i mauzoleja njegova polubrata Abasa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene