Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko dva milijuna iračkih šijita okupilo se u srijedu u Kerbali kako bi obilježilo Ašuru, najveći šijitski blagdan kojim se obilježava smrt mučenika imama Huseina, kojega su 680. godine ubili suniti.


Šijitski vjernici u Iraku i drugim muslimanskim zemljama hodaju u procesijama i udaraju se dlanovima po prsima i lancima po leđima, veličajući na taj način boli i žrtve njihova spasitelja imama. Neki hodočasnici se bičuju i izrezuju po licu jer ih opsjeda krivnja što je imam poginuo da bi spasio cijeli narod.

Vezani članci Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Slika nije dostupna Vraćen dio teritorija Ramadija, počeli zračni napadi u Palmiri - Oči uprte u Washington, što će odlučiti?

Prema službenim podacima gotovo dva milijuna hodočasnika danas se okupilo u Kerbali, 110 km južno od Bagdada, gdje je pokopan Husein, treći šijitski imam, praunuk proroka Muhameda i sin Alija, utemeljitelja šijizma.

Od ranoga jutra skupine pokajnika u bijelim tunikama, uz udarce bubnjeva zasijecaju čela oštricama noža, a ostali hodočasnici koji ih okružuju udaraju se rukama u prsa izvikujući 'Haidar, haidar', što je drugo ime imama Alija, ali i sinonim za hrabrost.

'Nikad nisam osjetio bol. Ovdje sam da bih ispunio svoju zadaću', rekao je 46-godišnji Bashir Nadjim koji ulicama Kerbale hoda s dugim oštrim nožem i u krvavoj bijeloj tunici. 'Ovdje sam iz vjerskih razloga. Pomažemo imamu Huseinu da pobijedi', rekao je 35-godišnji Iračanin Jauad, koji na hodočašće dolazi svake godine.

Nakon velike molitve, hodočašće završava spektakularnim obilaskom Huseinova mauzoleja i mauzoleja njegova polubrata Abasa.