Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od četvorice američkih vojnika optuženih za silovanje i ubojstvo 14-godišnje Iračanke i njene obitelji proglašen je krivim na suđenju u vojnoj bazi u državi Kentucky, a u drugom, odvojenom suđenju vojni sud u Kaliforniji izrekao je 18-mjesečnu kaznu zatvora marincu ranije osuđenom za sudjelovanje u ubojstvu iračkog starca.


Oba optuženika surađivali su s tužiteljstvom, a na temelju njihovih svjedočenja optuženi su i drugi sudionici zločina.

Vezani članci Pride zastava u Hamburgu Iskupljenje za desetljeća diskriminacije: Njemački zastupnici izglasali odštete gej vojnicima Hrvatska vojska - 2 Nove tenzije na relaciji Zagreb - Beograd: "Njih smeta sve, oni i dalje drže svoju javnost u nekoj polutenziji. Albanska većina na Kosovu priznata je od skoro cijelog EU-a"

Jamesu Bakeru, osuđenom za silovanje i ubojstvo, kazna će biti izrečena na kraju skupnog suđenja, koje se očekuje za dva dana. Njegov odvjetnik i ranije je najavio da će Baker surađivati s tužiteljima, a ne prijeti mu smrtna kazna.

Zločin u kojem je Baker sudjelovao dogodio se u ožujku ove godine u mjestu Mahmudiya, a optužnica protiv četvorice i još jednog bivšeg vojnika podignuta je nakon njegova svjedočenja tijekom vojne istrage u Bagdadu.

Marinac kojemu je u srijedu izrečena 18-mjesečna zatvorska kazna, John Jodka, krivim je proglašen prošlog mjeseca. Relativno mala kazna rezultat je nagodbe s tužiteljstvom.

Od predloženih pet godina zatvora spasila ga je nagodba da će svjedočiti protiv ostalih osam vojnika umiješanih u zločin koji se dogodio krajem travnja. Starac za čiju ih se smrt tereti ubijen je u mjestu Hamdania.