Ilustracija predsjednika Filipina Rodriga Dutertea (Foto: AFP)
Ilustracija predsjednika Filipina Rodriga Dutertea (Foto: AFP)

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte nazvao je nacističkog čelnika Adolfa Hitlera "ludim" tijekom posjeta Memorijalnom centru za žrtve holokausta Yad Vashemu u Jeruzalemu u sklopu službenog posjeta Izraelu.


"Ne mogu zamisliti zemlju koja sluša ludog vođu. I nikada nisam mogao shvatiti da ljudsko biće ide u ubilački pohod, ubijajući starce, žene, djecu", rekao je Duterte.

Vezani članci Slika nije dostupna Filipinski predsjednik naredio policiji da ubije njegova najstarijeg sina Slika nije dostupna Policija na Filipinima ubila već trećeg gradonačelnika: U raciji ubijeni i njegova supruga i brat

"Uvijek postoji lekcija koju treba naučiti. Despoti i čelnici koji pokažu gubitak razuma trebali bi biti maknuti".

U svom govoru nakon što je postao predsjednikom 2016., ovaj 73-godišnji čelnik rekao je da bi bio "sretan da izvrši pokolj" tri milijuna ovisnika o drogi na isti način na koji je Hitler ubio 6 milijuna Židova. Duterte se kasnije ispričao za tu izjavu.

Duterte se u ponedjeljak sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom koji mu je priredio srdačnu dobrodošlicu unatoč kritikama da prima čelnika optuženog za kršenje ljudskih prava u borbi protiv droge u kojoj je na Filipinima ubijeno više od 4500 osumnjičenih u sklopu policijskih operacija.

(Hina)