Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Abu Qatada završio na sudu

Duhovni vođa Al-Qaide krši uvjetnu kaznu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Abu Qatada, kojeg su smatrali duhovnim vođom al Qaide u Europi, pojavio se u srijedu na jednom britanskom sudu zbog navodnog kršenja uvjetne kazne.

Abu Qatada je na uvjetnoj slobodi od 17. lipnja i pojavio se pod prizivnim povjerenstvom za imigraciju u Londonu, nakon što je ponovno uhićen u subotu. 

>> Al-Qaida možda planira napade na Dansku

Prema dokumentima podastrijetim sudu, taj Jordanac s dozvolom boravka u Velikoj Britaniji, vodio je islamsku propovijed, što je u suprotnosti s vrlo strogim uvjetima njegove presude. Prema optužnici u njegovom je stanu tijekom premetačine prošlog mjeseca pronađen video zapis njegove propovijedi.

Njegov odvjetnik tvrdi da se radi o njegovom obraćanju vlastitoj djeci koju je vodio na muslimansku svečanost završetka Ramazana.

Qatada je od 1993. u Velikoj Britaniji gdje je nakon godinu dana dobio status izbjeglice. Uhićen je 2002., a u zatvoru je od 2005. U Jordanu je dva puta bio u zatvoru gdje je osuđen na prisilni rad zbog terorističkih aktivnosti i veza s al Qaidom.

Jordan je tražio njegovo izručenje, što je britansko pravosuđe odbilo.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova je pokrenulo istragu o curenju informacija o optužbama koje je u ponedjeljak objavio tabloid The Sun, a radi se o Qatadinom pokušaju bijega u Libanon.

Prema presudi Abu Qatada može izbivati iz svog stana samo dva sata dnevno, mora nositi elektroničku narukvicu i zabranjen mu je odlazak u džamiju, kao i kontakti s određenim brojem osoba, među kojima i s Osamom bin Ladenom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene