Obavijesti Video Pretražite Navigacija
konzervativna grupacija

Dubravka Šuica izabrana za potpredsjednicu europskih pučana, imaju i novog predsjednika

Dubravka Šuica iz HDZ-a izabrana je za potpredsjednicu Europske pučke stranke (EPP), odlučili su u srijedu izaslanici na kongresu te konzervativne političke grupacije u Rotterdamu.

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica jedna je od deset potpredsjednika najsnažnijeg kluba u Europskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Europski šitit "Moramo biti iskreni prema ljudima": Moćni europski lider poručio da Europi treba nuklearno oružje EPP (Foto: AFP) Veliki kongres Europska pučka stranka bira svog ''spitzenkandidata'': Favorit je Manfred Weber

Dan ranije je na 27. kongresu novi predsjednik pučana postao njemački demokršćanin Manfred Weber naslijedivši bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska.

Članice EPP-a izgubile su vlast u više zemalja u posljednjih nekoliko godina – Španjolskoj, Njemačkoj, Bugarskoj i Sloveniji – pa sada samo sedam od 27 čelnika država EU-a pripada pučanima.

Pročitajte i ovo Dubravka Šuica - 1 bliži se kongres stranke Dubravka Šuica kandidatkinja za potpredsjednicu Europske pučke stranke: "Izbor je vrlo vjerojatan"

Uz Šuicu, za potpredsjednike EPP-a izabrani su i nizozemska demokršćanka Esther de Lange, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabriel iz bugarskog GERB-a, europarlamentarac iz španjolske Narodne stranke Esteban Gonzalez Pons, povjerenik EK-a za proračun i administraciju Austrijanac Johannes Hahn, Andrzej Halicki iz poljske Građanske platforme, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta David McAllister iz njemačke Kršćansko demokratske unije, Siegfried Muresan iz rumunjske Nacionalno liberalne stranke, predsjednik finske Stanke nacionalne koalicije Petteri Orpo i bivši predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠUICA U IZVRŠNOM ODBORU Konferencija o budućnosti Europe: Plenković s predsjednikom Europskog parlamenta razgovarao o BiH, Schengenu i cjepivu

Novi glavni tajnik je Thanasis Bacolas, savjetnik grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene