Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici otkrivaju

NA PRAGU VELIKOG OTKRIĆA Unutar piramida mogući odgovor na vječno pitanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ono što mi pokušavamo napraviti s novom tehnologijom, jest da želimo potvrditi, promijeniti ili nadograditi hipoteze o tome kako su izgrađene piramide."

Znanstvenici se pripremaju započeti s analizom misterioznih svemirskih čestica pronađenih u u egipatskoj Krivoj Piramidi, koju je dao izgraditi faraon Snofru i koja se nalazi 40 km južno od Kaira. Rezultati njihove analize mogli bi dati odogovor na jedno od najviše postavljanih potanja o ljudskoj povijesti - kako su izgrađene egipatske piramide.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''U vrlo dobrom stanju'' Pijesak je skrivao tajnu čak 3700 godina Slika nije dostupna Dok nitko nije gledao FOTO Sve za dobru fotku

Međunarodni tim znanstvenika u 105 metara visoku Krivu piramidu postavio je ploče, a u prosincu 2015. godine prikupili su podatke koje su ploče zabilježile.

Unutar navedene piramide znanstvenici su otkrili radiografske čestice, odnosno muone, koji na tlo padaju iz Zemljine atmosfere. Te čestice se lagano kreću kroz prazan prostor, no tvrde površine ih ili absorbiraju ili preusmjeravaju. Znanstvenici proučavaju obrasce tih čestica i vjeruju da će ih to dovesti do velikog otkrića, vezanog za nastanak piramida u Egiptu.

"Kad govorimo o konstrukciji piramida, ne postoji jedinstvena teorija, koja je 100 posto dokazana ili provjerena. Sve su to samo teroije i hipoteze", istaknuo je Hany Helal, potpredjednik Heritage Innovation Preservation instituta, koji provodi navedenu studiju, a prenosi RT.

"Ono što mi pokušavamo napraviti s novom tehnologijom, jest da želimo potvrditi, promijeniti ili nadograditi hipoteze o tome kako su izgrađene piramide", dodao je.

Z Krivu piramidu iz Dašura se vjeruje da je bila prvi pokušaj starih Egipćana u izgradnji pravilne piramide.

Znanstvenici su prikupljali podatke skeniranjem četiri piramide te očekuju da će mjerenja potrajati do kraja 2016. godine, a skeniranja uključuju infracrvenu termografiju, muonsku radiografiju i 3D rekonstrukciju.

Znanstvenici su uvjereni da bi nadolazeća testiranja mogla biti ključna u pronalasku odgovora vezanih za postanak piramida. "Ako pronađemo i samo kvadratni metar praznine negdje, to će potaknuti nova pitanja i hipoteze a možda će pomoći u rješavanju konačnih pitanja", rekao je Mehdi Tayoubi, predjednik ranije navedenog instituta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene