Atif Dudaković, desno (Foto: AFP)
Atif Dudaković, desno (Foto: AFP) Foto: Afp

Državni odvjetnik BiH zatražilo je pritvor za ratnog zapovjednika Petog korpusa u Bihaću, generala Armije BiH Atifa Dudakovića i još 12 osumnjičenih bošnjačkih vojnih dužnosnika osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima te sljedbenicima Fikreta Abdića, priopćeno je u subotu.


U pripoćenju stoji da će odvjetnik zatražiti određivanje pritvora za svih 13 osumnjičenih koji su uhićeni u petak.

Vezani članci Talijanski liječnici i pacijenti Potresan oproštaj liječnika od kolege koji je preminuo od korone: "Poznajem sivo, koščato lice smrti, gledao sam je u oči" Migranti, ilustracija Ilegalni migrant ubijen u BiH, Slovenci priveli dvojicu Hrvata zbog krijumčarenja

Kao razloge za zadržavanje osumnjičenih u pritvoru državni odvjetnik je naveo da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te utjecati na svjedoke ili suučesnike.

General Armije BiH Atif Dudaković uhićen je u petak u Bihaću, a na prvom pojavljivanju pred državnim odvjetnikom navečer nije se izjasnio te je zatražio dodatno vrijeme za odgovor o krivnji za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima te pripadnicima postrojbi Autonomne pokrajine Zapadne Bosne Fikreta Abdića tijekom 1994. i 1995. godine.

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine priopćilo je ranije da se Atifa Dudakovića tereti zbog ubojstva više stotina civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti tijekom rata 1995. godine.

Istraga protiv Dudakovića obuhvaća i ratne zločine koji su počinjeni nad civilima bošnjačke nacionalnosti na teritoriju pod nadzorom snaga Fikreta Abdića, koji je poslije u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina, a 2016. godine je izabran za načelnika Velike Kladuše.

Pripadnici nekoliko hrvatskih braniteljskih udruga iz BiH podnijeli su pošle godine Državnom odvjetništvu zahtjev za Dudakovićevim procesuiranjem zbog zločina koje je počinio kao pripadnik tzv. JNA na području Zadra 1991. godine, a obitelj generala Hrvatskog vijeća obrane iz Bihaća Vlade Šantića ga smatra odgovornim za njegov nestanak i ubojstvo u ožujku 1995. godine. (Hina)