Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pukotina duga 25 metara

Drugo izlijevanje toksičnog mulja ne može se spriječiti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna strana rezervoara tvornice aluminija u Ajki neće izdržati pritisak i pitanje je vremena kada će doći do novog izlijevanja toksičnog mulja, izjavio je za agenciju MTI mađarski državni tajnik za okoliš Zoltan Illes.

Unatoč ranijim suprotnim izjavama, Illes je novinarima rekao da je pukotina u stijenki rezervoara nije stabilizirana nego se, naprotiv, proširila zbog velike vlažnosti i magle tijekom noći. Pukotina je 50 centimetara široka i 25 metara duga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uništeno 300 domova Polovina toksičnog mulja u Mađarskoj očišćena Slika nije dostupna Dobre vijesti Prvi put od katastrofe u Mađarskoj Dunav bez viška metala

>> Zbog straha od novog izlijevanja evakuiran Kolontar

Svi stručnjaci očekuju da će rezervoar popustiti, rekao je Illes novinarima u selu Kolontaru. 'To se može dogoditi danas, ali i za tjedan dana', rekao je.

Mađari su sada u utrci s vremenom jer su u tom selu u subotu počeli graditi novu branu kojom bi se trebalo zaustaviti širenje novog izljeva toksičnog mulja. Temelji su položeni jučer, a brana bi trebala biti visoka četiri do pet metara. Procjenjuje se da će se u drugom valu iz rezervoara izliti pola milijuna prostornih metara mulja.

Zbog opasnosti novog izlijevanja toksičnog mulja vlasti su u subotu evakuirale 800 stanovnika Kolontara. U pripravnosti za evakuaciju su i stanovnici najbližeg gradića, Devecsera, koji ima 5,5 tisuća žitelja.

U međuvremenu se pH razina u Dunavu, povišena nakon prvog izljeva mulja u ponedjeljak, vratila u normalu, objavilo je mađarsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Nasip za zaustavljanje prodiranja

Nasip od 4-5 metara visine trebao bi zaustaviti prodiranje novog vala otrovnog mulja. Sigurni su da spremnik neće izdržati. Samo je pitanje kada će se izliti još otrova. 'Gradimo brane kako bismo zaštitili rijeku i samo selo. Opet skupljamo tone vapna i kiseline u slučaju da moramo zaštiti Dunav', rekla je Gyoergyi Toettoes, glasnogovornica spasilačke službe.

Snimke iz Kolontara su rijetke, mjesto je pusto, stanovnici su iseljeni i to tek kad je zaprijetilo novo izlijevanje mulja. Ostali su bez ičega, a povratak najvjerojatnije neće biti moguć. 'Loše, je, loše. Mome su sinu obje noge opečene. Sutra će ga operirati. Grozno nam je. Moj cijeli život, sve za što sam radio je nestalo. Nisu nam rekli ništa konkretno što će biti s nama. Nemam riječi kojima bi opisao kako se osjećamo', opisao je Jeno Hefler, stanovnik Devecsera.

U manje od sat vremena prije gotovo tjedan dana mulj iz tvornice aluminija ubio je sedmero ljudi. Sada je pukotina na spremniku tvornice aluminija široka oko pola metra, a duga 25 metara. 'Ništa ne znamo osim da dio zida popušta. Vratili smo se jučer u grad i mislili smo da će nas evakuirati jer su u dva i pol sata ujutro rekli da moramo biti spremni. Tu su bili vlakovi i tv ekipe. Na televiziji smo čuli da nas moraju evakuirati, ali nama nitko ništa nije rekao. Mislim da nema ne govore istinu. Inače, bi bio kaos', smatra Jozsef Erhardt, stanovnik Devecsera.

Svakih nekoliko sati uzimaju se i analiziraju uzorci iz obližnjih rijeka i Dunava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene