Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasilni prosvjedi

Obama bijesan zbog Fergusona: Nemam nikakve sućuti za one koji uništavaju vlastitu zajednicu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki gradić Ferguson proveo je u utorak navečer drugu nemirnu noć nakon što je porota odlučila da ne pokreće sudski proces protiv policajca koji je u kolovozu ubio mladog crnca, dok su spontani prosvjedi održavani diljem SAD-a, prenose agencije.

Više stotina ljudi, nešto manje nego prethodnog dana, okupilo se rano navečer blizu policijske postaje u Fergusonu prosvjedujući zbog ubojstva nenaoružanog 18-godišnjeg crnca Michaela Browna kojega je 8. kolovoza u Fergusonu ubio bijeli policajac Darren Wilson.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže uhićenje policajca Nastavljeni prosvjedi zbog smrti Michaela Browna Slika nije dostupna Sukobi s policijom FOTO Kaos u Fergusonu: Dvije osobe ustrijeljene, a 31 uhićena!

Wilson je u ponedjeljak na sudu oslobođen krivnje, što je izazvalo spontane prosvjede diljem SAD-a, a u Fergusonu su zabilježeni sukobi s policijom i pljačke trgovina.

Američki predsjednik Barack Obama oštro je osudio nasilje u Fergusonu, predgrađu St.Louisa. "Paljenje kuća, automobila, uništavanje dobara, stavljanje ljudi u opasnost: za to ne postoji opravdanje, to su kriminalna djela", rekao je u govoru u Chicagu. "Nemam nikakve sućuti za one koji uništavaju svoju vlastitu zajednicu", rekao je Obama.

Zasad nije donesena odluka kakva će biti budućnost policajca Wilsona u policiji, nakon odluke da ga se ne procesuira.

Prosvjednici u Fergusonu suočili su se u utorak s oko 50 pripadnika interventnih snaga koji su kao pojačanje unutar perimetra sigurnosti policijske postaje imali nacionalnu gardu opremljenu palicama i štitovima, prenosi AFP.

Nemiri se šire SAD-om nakon oslobađanja policajca iz Fergusona

Nije došlo do nikakvog nasilja usprkos prisustvu nekoliko agitatora maskiranih na rubovima gomile. Trgovine koje su opljačkane i zapaljene u ponedjeljak bile su u utorak vidno zabarikadirane a ulice očišćene od otpada.

Nezadovoljstvo s ulica Fergusona i St. Louisa prelilo se i na gradove New York, Chicago, Seattle, Los Angeles, Oakland te Washington što govori da dugotrajna rasna napetost nije posebnost Fergusona u kojem su afroamerikanci većina, već je prisutna diljem Sjedinjenih Država.

Nakon tri mjeseca rasprava, velika porota zaključila je da je policajac Darren Wilson djelovao u stanju legitimne obrane ispucavši 12 metaka u pravcu Michaela Browna koji ga je prvo udario u lice a potom pobjegao.

Odvjetnik žrtve izrazio je žaljenje što "u čitavoj Americi, u New Yorku, Los Angelesu, u Kaliforniji, u Clevelandu, obojene mladiće ubijaju policajci".

U Clevelandu u saveznoj državi Ohio prosvjednici su u utorak navečer pobunili protiv smrti 12-godišnjeg crnog dječaka kojega je prošlog vikenda ubio policajac dok se igrao s plastičnim pištoljem.

U New Yorku nekoliko prosvjednika koji su zahtijevalil pravdu za Michaela Browna privedeno je u utorak navečer, objavila je policija ne navodeći točan broj. Dvije osobe su već uhićene u ponedjeljak navečer.

Skupina prosvjednika sastala se na Union Squareu te krenula hodati ulicama neprestano mijenjajući pravac kako bi izbjegla policiju. "Zatvor za policajce ubojice!", "Tražimo pravdu za Ferguson", moglo se pročitati na njihovim transparentima.

Govoreći prvi put nakon događaja, Darren Wilson je kazao na tv postaji ABC u utorak da ima "čistu savjest" te da bi jednako postupio s mladim bijelcem.

Objasnio je da ga je bilo strah da će ga Michael Brown ubiti, vjerujući da je mladić pohrlio za njegovim oružjem kako bi pucao na njega: "Nasrnuo je na mene, htio me ubiti".

Odluka objavljena u ponedjeljak prema kojoj se neće krivično goniti policajca uzbunila je ulice Fergusona gdje su brojne trgovine opljačkane i zapaljene tijekom noći.

No, u utorak navečer u tom malenom predgrađu St Louisa s 21.000 stanovnika, 2.200 vojnika Nacionalne garde raspoređeno je ispred kuća, trgovina i stotinjak ključnih mjesta, objavio je guverner Missourija Jay Nixon.

"Životi i imovina moraju se zaštititi. Ova zajednica zaslužuje mir", objasnio je na konferenciji za tisak, ističući da će vojska pomoći policajcima i "biti spremna na brzu reakciju kako bi se izbjegli novi neredi od jučer navečer". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene