Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugotrajna rasna napetost

Nemiri se šire SAD-om nakon oslobađanja policajca iz Fergusona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škole su u utorak zatvorene u St.Louisu, prosvjedi su nastavljeni nakon noći nasilja potaknutog odustajanjem od sudskog progona bijelog policajca koji je ubio nenaoružanog crnog mladića, a val ogorčenja zbog "rasizma koji ubija" zahvatio je i druge američke gradove.

Noću na utorak izgorjelo je desetak zgrada u Fergusonu, predgrađu St. Louisa u saveznoj državi Missouri, a policija je ispaljivala suzavac i privela 61 osobu, prenosi agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Došlo do pucnjave Neredi u Fergusonu na obilježavanju obljetnice ubojstva Michaela Browna Slika nije dostupna Deset dana nakon tragične obljetnice Novi rasni nemiri u St. Louisu nakon što je policija ubila afroamerikanca

Sama je policija bila meta napada, tvrdi policijski zapovjednik Jon Belmar i dodaje da nije bilo ozbiljnih ozljeda. Belmar je istaknuo da je nasilje noću na utorak i rano jutros "mnogo gore" od nemira neposredno nakon ubojstva Michaela Browna 9. kolovoza.

Tog 18-godišnjeg crnog mladića ustrijelio je sa šest metaka policajac Darren Wilson kojega je velika porota u ponedjeljak oslobodila sudskog progona i time izazvala ogorčene prosvjede.

Nezadovoljstvo s ulica Fergusona i St. Louisa prelilo se u ponedjeljak navečer i na gradove New York, Chicago, Seattle, Los Angeles, Oakland te Washington što govori da dugotrajna rasna napetost nije posebnost Fergusona u kojem su afroamerikanci većina, već je prisutna diljem Sjedinjenih Država.

VIDEO Ferguson gori: Pucnjava u gradu jer nema optužbe zbog ubijenog Afroamerikanca

Prosvjedi su se održali unatoč pozivu na mir američkih dužnosnika, među kojima guvernera Missourija Jaya Nixona i predsjednika Baracka Obame.

Vođe udruga tjednima su uvježbavali prosvjednike za nenasilno izražavanje nezadovoljstva i tehnike neposluha, a i policija je prošla posebne tečajeve za smanjenje napetosti, no strasti su rasle i sukobi su ipak izbili, objašnjava agencija Reuters.

Policajcu Wilsonu prijetilo je suđenje za ubojstvo na mah do ubojstva prvog stupnja, a obitelj ubijenoga Browna "duboko je razočarana" odlukom velike porate.

"Sustav uvijek dopušta policiji da ozlijeđuje i ubija našu djecu. Takvu dinamiku moramo promijeniti", rekao je branitelj obitelji Brown koja se planira obratiti novinarima u 15 sati po srednjoameričkom vremenu.

Velika porota u sastavu devet bijelih i tri crna građanina saslušalo je svjedočenje 60 očevidaca, proučilo medicinsku dokumentaciju o obdukciji i nalaze privatnog patologa kojega je angažirala Brownova obitelj.

Državni odvjetnik St. Louisa Bob McCulloch odbio je reći je li odluka porote jednoglasna, ali se zna da je trebalo najmanje devet glasova za odustajanje od sudskog progona.

Građani St. Louisa nisu ni dvojili u drukčiji ishod, prenosi agencija AFP. "Dovoljno sam vidjela da znam da afroamerikance ne smatraju ljudskim bićima, rekla je umirovljenica Pat Bailey iz St. Louisa.

"To su radili uvijek. Imam 63 godine, tako je bilo i u doba Martina Luthera Kinga. Nisu se promijenili i nikada neće", drži stanovnik Fergusona.

Odvojena istraga saveznog pravosudnog tijela nastavlja se, a američki ministar pravosuđa Eric Holder rekao je da ministarstvo još nije donijelo zaključak.

Branitelji Brownove obitelji ističu da se mladić pokušao predati, a policajac je ipak pucao, dok Wilsonovi pristaše tvrde da je pucao u strahu za svoj život i u samoobrani.

Očevici se razilaze u tvrdnjama je li Brown podignuo ruke u znak predaje dok je Wilson pucao i dodaju da je Wilson pucao 12 puta, a presudio je hitac u glavu.

Brown je osumnjičen za krađu cigareta u obližnjoj trgovini netom prije, za što Wilson nije znao, tvrdila je policija u kolovozu. Državni odvjetnik rekao je da će gotovo svi elementi materijala koji je proučila velika porota biti objavljeni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene