Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Droga je postala jeftinija nego ikad u Europi s 45 postotnim padom cijena heroina i 22 posto jeftinijim kokainom u odnosu na cijene prije pet godina, navodi se u prvom europskom izvješću te vrste o cijenama droge.


Do velikog pada cijena heroina u razdoblju od 1999. do 2004. došlo je zbog toga što je proizvodnja droge u Afganistanu tako jako porasla nakon pada talibanskog režima da bi sada opskrba mogla premašiti globalnu potražnju.

Vezani članci Uhićen mladić, ilustracija Razbijena skupina trgovaca drogom: Prilikom privođenja jednom muškarcu pozlilo, hitno prebačen u bolnicu - "Pred očima mi se sin gasio!" Kokain, ilustracija Europol: Nezapamćene količine kokaina i organizirani kriminal su na vrhuncu tijekom pandemije

Prema petogodišnjoj analizi cijena u godišnjem izvješću Europskog centra za praćenje droge i ovisnosti (EMCDDA), čije je sjedište u Lisabonu, cijena gotovo svih droga u Europi, od kanabisa do ekstazija, kokaina i heroina jako je pala u razdoblju od 1999. do 2004.

"Prosječne cijene padaju u mnogim zemljama i za većinu droga i u nekim slučajevima su upola smanjene", kaže se u izvješću.