Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stabilizacijske mjere

Drama u Sloveniji: Raste PDV, stižu novi porezi, kreće rasprodaja državnih tvrtki!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji su makar privremeno odustali od uvođenja kriznog poreza, ali su se iz krize zato odlučili pokušati izvući povećanjem stope PDV-a, uvođenjem novih poreza i privatizacijom najvećih državnih kompanija.

Teška financijska kriza u koju je upala Slovenija, zbog čega su mnogi analitičari uvjereni da će biti prisiljena zatražiti međunarodnu pomoć, danas je rezultirala dramatičnim paketom stabilizacijskih mjera novoustoličene vlade premijerke Alenke Bratušek.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Premda se zasad odustalo od uvođenja kriznog poreza na plaće, osnovna stopa PDV-a s 1. srpnja raste s 20 na 22 posto, a vlada je pritom odlučila prodati praktički cijelo 'obiteljsko srebro' u državnom vlasništvu.

>> Porazno: Slovenija prva, Hrvatska treća najkorumpiranija zemlja!

Finance javljaju da je najavljena privatizacija Telekoma, nacionalnog avioprijevoznika Adria Airwaysa, ljubljanskog aerodroma, Adria Tehnike, tvornice boja i lakova Heliosa, mariborske banke NKBM, tvornice higijenskih papira Palome, tvornice alata Unior, Elana itd. Plan je da država u potpunosti izađe iz vlasništva ovih kompanija.

Početkom sljedeće godine uvodi se porez na nekretnine te se odustaje od snižavanja stope poreza na dobit. Ideja o kriznom porezu zamrznuta je do kraja ove godine.

'Na prihodovnoj strani očekujemo oko 540 milijuna eura dodatnih sredstava, jednak iznos namjeravamo uštedjeti na rashodovnoj strani proračuna', objavila je premijerka Bratušek na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom financija Urošom Čuferom.

Sve mjere još treba potvrditi slovenski parlament, prije čega će biti poslane na pregled Europskoj komisiji. Zasad nije jasno kako će se rasplesti priča s plaćama državnih službenika, s obzirom da pregovori sa sindikatima još uvijek traju.

Kako prenosi Reuters, Čufer je rekao kako očekuje da će se trenutni javni dug povećati za dodatnih deset posto prije no što krene padati. Projicirani proračunski deficit ove godine iznosi 7,8 posto BDP-a, što je gotovo udvostručenje u odnosu na prošlogodišnjih 4 posto.

'Vjerujem da su mjere dobre, inače ih vlada ne bi prihvatila. Vjerujem da je ovo program koji će Sloveniji omogućiti da ostane potpuno suverena država', rekla je Bratušek.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene