Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Stoljetna poplava'

Drama u Austriji: Dunav i dalje raste, očekuje se i rekordan vodostaj od 12,55 metara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje s poplavama u Austriji je i dalje dramatično, tri osobe su nestale u bojicama, dok je jedna poginula. Vodostaj Dunava i dalje je u porastu.

Austrija bilježi pad oborina u posljednja četiri dana, kao za čitav mjesec. Primjerice u Bergenzu je palo 219.5 litara kiše po četvornom metru, u Bad Ischlu je palo 205 i u Salzburgu 202,9 litara kiše po četvornom metru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gradonačelnik pobjesnio Turisti baš zbog poplave preplavili Prag, uzimali komade nasipa kao suvenire! Slika nije dostupna Potop i u Njemačkoj i Austriji DRAMATIČNE SNIMKE: Vodeni val ide prema Hrvatskoj, Beč se sprema za vodeni val

Mnogi dijelovi Austrije su poplavljeni, a sinoć su u gradu Pinzgau bujice su odnijele jednog seljaka u traktoru i mladu ženu u njezinom automobilu te im se otad gubi svaki trag, prenosi Oe24.at. U gradu Vorarlbergu jedan je muškarac nestao, a u St. Johann im Pongau, muškarac je poginuo u odronu blata.

Stanje se tijekom noći primirilo jedino u Salzburgu, no ekipe na terenu su i dalje u stanju pripravnosti. U gradu Pingzau je i dalje katastrofalno stanje. Poslano je jutros 300 vojnika i dva vojna helikoptera upomoć lokalnim vlastima.

Rekordan vodostaj Dunava

Oko ponoći zečji nasipi postavljeni u gradu Schärdingu su popustili i dijelovi grada su pod vodom. Vodostaj rijeke Inn u tom gradu dosegao je 9,9 metara, a stotine ljudi evakuirano je iz opasne zone. U tom gradu očekuje se vodostaj od 10,70 metara. 210 domova je pod vodom, a u nekima je voda došla i do prvog kata.

Vodostaj Dunava u Kienstocku iznosio je 9,59 metara jutros u 6:30 sati, a očekuje se kako će preći i 10 metara do podne. Prognoze od jučer navečer govore kako se očekuje vodostaj Dunava u tom gradu od 10.92 metra.

Rekordan vodostaj Dunava, međutim, očekuje se u gradu Pussau, gdje bi oko podne on trebao doseći povijesnih 12,55 metara. Većina grada je pod vodom, a radi sigurnosti je u mnogim kućama isključena opskrba električnom energijom.

Tirol odsječen za željeznički promet

Jutros je zbog odrona u Tirolu s pruge izletio i vlak, nakon što je kompozicija udarila u zemljani nanos. U Tirol se trenutno ne može vlakom.

Prirodna brana na Dunavu u Wallseeju jutros je pojačana zečjim nasipima, a 40-ak lokalnih stanovnika je spremno na evakuaciju.

Evakuacija okolice Beča

Austrijske su vlasti u jučer navečer zbog nabujalog Dunava pozvale građane u okolici glavnog grada Beča da čim prije napuste svoje domove. Poziv se odnosi na žitelje Klosterneuburga i Kritzendorfa, koji se nalaze uzvodno od Beča.

Prema informacijama austrijskih medija, tijekom sljedeća dva dana vodostaj Dunava bi ondje trebao skočiti za oko metar i pol. Da je situacija uistinu dramatična, svjedoči i često spominjanje izraza 'stoljetne poplave', koji se koristi pri opisu naglog rasta vodostaja Dunava i njegovih pritoka diljem srednje Europe.

>> Zbog poplava u Austriji 600 minuta kasni vlak u Zagreb

U proteklih su nekoliko dana u bujicama život izgubile najmanje dvije osobe, a više ih je nestalo. Jedan radnik koji je radio na raščišćavanju poginuo je u odronu zemje u gradu St. Johanu u blizini Salzbruga, izvijestila je agencija APA, dok su u salzburškoj pokrajini pogođenoj bujicama blata i vode dvije osobe nestale.

Na nekim mjestima je u samo nekoliko dana palo kiše koliko padne u razdoblju do dva mjeseca.

Nevremenom, koje je na nekim područjima izazvalo i najgore poplave od 2002. godine, teško su pogođene i savezne države Gornja Austrija, Tirol i Štajerska.

Obilnim kišama i poplavama pogođeni su i istok i jug Njemačke, gdje je prekinut željeznički promet prema Austriji. Dvije su osobe nestale u Reutlingenu na jugozapadu zemlje, priopćila je policija Baden-Wuerttemberga.

Pripadnici češke vojske su oko povijesnog središta Praga podignuli metalne zapreke i postavili vreće s pijeskom kako bi ga zaštitili od poplava nakon što su višednevne kiše dovele do porasta razine rijeka i primorale stanovništvo nekih nizinskih područja na evakuaciju.

Kako je voda rijeke Vltave prodrla u dijelove starog dijela grada, praške su vlasti ograničile javni prijevoz i zatvorile postaje podzemne željeznice. 'Zbog sadašnjeg stanja proglasio sam stanje uzbune za područje glavnog grada', rekao je gradonačelnik Tomas Hudeček. U poplavama u Češkoj jedna je osoba poginula, a više ih se vodi kao nestale.

Zbog problema u Austriji, u nedjelju je vlak na liniji Zuerich-Beograd, koji prolazi kroz Austriju, u Zagreb kasnio čak 600 minuta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene