Djed Božićnjak (Foto: Arhiva/AFP)
Djed Božićnjak (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Katolička biskupija na Siciliji ispričala se roditeljima nakon što je njihov biskup navodno rekao skupini djece da Djed Božićnjak ne postoji, prenio je BBC.


Biskup Antonio Stagliano navodno je na istom vjerskom događaju rekao da je crveno odijelo Djeda Božićnjaka odabrala Coca-Cola zbog reklame, objavili su talijanski mediji. Ti su komentari razljutili roditelje.

U isprici, velečasni Alessandro Paolino iz biskupije Noto rekao je da je biskup htio istaknuti pravo značenje Božića. Također, rekao je Paolino, biskup je htio skrenuti pozornost na priču o sv. Nikoli, prvotno nadahnuće za figuru Djeda Božićnjaka, poznatog po darovanju siromašnih.

"Prije svega, u ime biskupa, izražavam žaljenje zbog te objave koja je izazvala razočaranost u najmanjima i želim naglasiti da su nakane monsinjora Stagliana bile posve drukčije", napisao je velečasni u objavi na Facebook stranici biskupije.

Paolino, direktor za komunikacije biskupije Noto, rekao je da je biskup želio da djeca "razmisle o značenju Božića" kazavši da je datum postao poznat po konzumerizmu.

"Ako možemo izvući pouku svi mi, mladi i stari, iz života sv. Nikole... to je ovo: manje darova za 'konzumiranje' i više 'darova' za dijeljenje", ističe se u izjavi.

Djed Božićnjak, ilustracija Djed Božićnjak razveselio umirovljenike pa im upakirao koronu: "Šokirani smo! Bio je to vrlo loš dan za dom"

Djed Božićnjak (Foto: thechive.com) Smije li žena biti Djed Božićnjak? Pitanje oko kojeg se vodi pravna bitka

U intervjuu za list La Repubblica, biskup je objasnio da nije rekao djeci da Djed Božićnjak ne postoji, nego da je potrebno "razlikovati što je stvarno a što ne".

"Pojavila se stvarna činjenica, naime da Božić više ne pripada kršćanima", rekao je. "Božićna atmosfera ispunjena reklamama i kupovinama zauzela je mjesto Božića", poručuje biskup.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju