Velika Britanija je prostrla kraljevski crveni tepih za Donalda Trumpa u ponedjeljak. Primila ga je kraljica Elizabeta II. s kojom se rukovao na, malo je reći - neobičan način za državnički susret.

Galerija


Kraljica Elizabeta II. (93) pozdravila je Trumpa i njegovu ženu Melaniju u Buckinghamskoj palači, na počektu trodnevnog državnog posjeta, uz svu raskoš kraljevske ceremonije, formalnu večeru s kraljicom, čaj s princem Charlesom i posjet Westminsterskoj opatiji, crkvi u kojoj se tisuću godina krune britanski monarsi.

Pri tom su fotoreporteri zabilježili neobično rukovanje kojem je Trump podvrgnuo Elizabetu II.

Donald Trump u Londonu (Foto: AFP) Trump stigao u posjet Velikoj Britaniji, gradonačelnika Londona nazvao "bezosjećajnim gubitnikom"

Poruka Trumpu (Foto: Twitter/born_eco) Studenti poslali Trumpu jasnu i krutu poruku dobrodošlice

Melanija je u Buckinghamskoj palači stajala pokraj kraljice i žene princa Charlesa, Camille, dok su Charles i Trump postrojavali gardu.

"Veliki sam prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva i radujem se ovom posjetu", napisao je Trump na Twitteru, sletjevši u londonsku zračnu luku Stansted.

Međutim, nepredvidljivi 45. predsjednik SAD-a uznemirava najbližeg američkog saveznika, čiji je politički establišment mjesecima u kaosu zbog britanskog napuštanja Europske unije. Trump se već uspio posvađati s londonskim gradonačelnikom Sadiqom Khanom, kojega je nazvao "bezosjećajnim gubitnikom koji bi se trebao usredotočiti na kriminal u Londonu, a ne na mene".

Laburist Khan je u nedjelju rekao kako je važno imati dobre odnose s SAD-om, ali da Velika Britanija ne bi trebala "odmotavati crveni tepih" za Trumpa. Također je usporedio Trumpa s fašistima 20. stoljeća.

Najuspješnija hrvatska glumica pohvalila se sretnom viješću: "Vraćam se svom drugom domu!"