Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OŠTAR TON

Donald Tusk ima poruku za američkog predsjednika Trumpa: "Draga Ameriko..."

Donald Tusk i Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Tusk i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk oštro je u srijedu poručio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da prestane prozivati europske saveznike zbog troškova za obranu jer "Amerika nema boljeg saveznika od Europe" i da poštuje svoje saveznike jer ih nema tako puno.

"Želio bih se obratiti predsjedniku Trumpu izravno, koji nas već dugo i gotovo svakodnevno kritizira Europu zbog, po njegovu mišljenju, nedovoljnog doprinosa za zajedničke obrambene sposobnosti i za život na račun Sjedinjenih Država - Dragi predsjedniče Trump, Amerika nema i neće imati boljeg saveznika od Europe", rekao je Tusk nakon potpisivanja zajedničke izjave o suradnji između EU-a i NATO-a u sjedištu Saveza u Bruxellesu. Izjavu su potpisali predsjednici Europskog vijeća i Komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka"

"Danas Europljani troše na obranu mnogo više od Rusije i jednako koliko i Kina. Mislim da ne biste trebali dvojiti, gospodine predsjedniče, da su to investicije u zajedničku američku i europsku sigurnost i obranu. To se ne može nedvosmisleno reći za ruske i kineske troškove za obranu", dodao je Tusk.

Tusk je zatim uputio dvije poruke Americi i Europi. "Draga Ameriko, cijeni svoje saveznike, konačno ih nema toliko puno. Draga Europo, troši više na svoju obranu jer svatko poštuje saveznika koji je dobro pripremljen i opremljen".

Tusk je istaknuo kako je novac važan, ali da je solidarnost još važnija. Odbacio je argumente predsjednika Trumpa da Amerika sama štiti Europu od njezinih neprijatelja, ističući solidarnost koju su Europljani pokazali nakon terorističkog napada od 11. rujna 2001., sudjelovanje u misiji u Afganistanu, gdje je 870 Europljana izgubilo život.

"Dragi predsjedniče, molim vas sjetite se toga sutra kada se sretnemo na summitu NATO-a, ali iznad svega kada se sastanete s predsjednikom Putinom u Helsinkiju. Uvijek je važno znati tko je vaš strateški prijatelj, a tko vaš strateški problem", rekao je Tusk.
Šefovi država ili vlada zemalja članica NATO-a okupit će se u srijedu i četvrtak na sastanku na vrhu u Bruxellesu, na kojem se očekuju novi pritisci američkog predsjednika Donalda Trumpa na saveznike da povećaju obrambene proračune, a do sastanka dolazi u ozračju napetosti u transatlantskim odnosima zbog trgovinskih pitanja.

Američki predsjednik nakon summita u Bruxellesu putuje u London, zatim u Glasgow, a u ponedjeljak 16. srpnja odlazi u Helsinki gdje se sastaje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Europljani se pribojavaju Trumpove nepredvidljivosti, a naročito mogućnosti da bi on mogao napraviti neke ustupke ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prije njihova sastanka u Helsinkiju.
Stoga su europska očekivanja, prema više analitičara, svedena na to da summit prođe bez većih ogrebotina i iznenađenja.

Europski saveznici se plaše da bi Trump mogao pokušati produbiti podjele između Sjedinjenih Država i EU-a kao i isprovocirati podjele unutar EU-a.

Spominje se mogućnost da bi Trump kao ustupak Rusiji mogao otkazati vojnu vježbu NATO-a "Trident Juncture", koja se u listopadu treba održati u Norveškoj, uz obrazloženje da bi Rusija tu vježbu mogla shvatiti kao prijetnju i da je to veliki trošak za američke porezne obveznike.

Vježba Trident Juncture 2018 najavljena je kao najveća vježba NATO-a od kraja hladnog rata. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene