Obavijesti Pretražite Navigacija
Ništa od trgovinskog rata

Trump: ''Vrlo sam zahvalan na lijepim riječima kineskog predsjednika Xija''

Donald Trump i Xi Jinping (Foto: AFP)
Donald Trump i Xi Jinping (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki predsjednik Donald Trump izrazio je zadovoljstvo odlukom kineskog predsjednika Xi Jinpinga da otvori tržište tog azijskog diva.

''Vrlo sam zahvalan na lijepim riječima kineskog predsjednika Xija o tarifama i barijerama vezanima za automobilima, kao i prosvjećivanje o intelektualnom vlasništvu i tehnologiji'', napisao je Trump na Twitteru.

Pročitajte i ovo E Jean Carroll, Donald Trump Kriv za seksualno zlostavljanje Trump se žalio sudu protiv žene za koju tvrdi da ne zna tko je ona: ''Sramota'' Joe Biden Izbori u SAD-u Biden je u jednoj stvari isti kao i Trump, upozoravaju organizacije za ljudska prava, ali desnica i tu reda zamjerke

Investitori su također pozdravili Xijevo obećanje nadajući se da će biti olakšane trgovinske sprege s Washingtonom, koje su uznemirile financijska tržišta te su mogle ugroziti globalni ekonomski razvoj.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders rekla je da američke vlasti pozdravljaju lijepe riječ, ali da žele vidjeti konkretne poteze od strane Kine.

Podsjetimo, kineski predsjednik Xi Jinping obećao je u utorak šire otvoriti gospodarstvo i smanjiti carine, uključivo na automobile, smanjujući napetosti koje su prijetile prerasti u trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Država, dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, prenose agencije.

U govoru koji je izravno prenosila televizija Xi nije izravno spominjao opasnost od trgovinskog rata s Washingtonom, no nizom je mjera, čini se, želio točku po točku odgovoriti na napade predsjednika Donalda Trumpa, piše agencija AFP.

"Kineska vrata neće ostati zatvorena. Ona će se šire otvoriti", rekao je Xi na godišnjem Forumu Baoa za Aziju u pokrajini Hainan.

Kina će "ući u novu fazu otvaranja, znatno će proširiti pristup tržištu" svog bankarskog sektora, kao i sektora sigurnosti i i osiguranja i povećat će suradnju sa stranim financijskim tržištima, rekao je Xi.

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 70 dolara, poduprte optimizmom ulagača da se trgovinski spor između Sjedinjenih Država i Kine može riješiti bez veće štete za globalno gospodarstvo.

Međutim, Kina je kasnije zatražila posredovanje Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u sporu sa Sjedinjenim Državama oko američkih carina na uvoz čelika i aluminija koje se po ocjeni Pekinga kose sa sporazumima te međunarodne organizacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene