Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori s demokratima

Trump o blokadi američke vlade: "To bi moglo potrajati"

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
U subotu, prvi dan blokade američke vlade, predsjednik Donald Trump kazao je da nastavlja pregovarati s demokratima kako bi okončao neprihvaćanje saveznog proračuna, no pozivajući na jačanje granične sigurnosti upozorio je kako bi proces mogao potrajati.

Donald Trump je zahtijevao 5 milijardi dolara kako bi financirao izgradnju zida duž američko-meksičke granice, čemu su se demokrati u Kongresu usprotivili.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

"Pregovaramo s demokratima oko očajnički potrebne granične sigurnosti (bande, droge, trgovine ljudima i više), ali to bi moglo potrajati", napisao je Trump na Twitteru u subotu.

Američki Senat i Zastupnički dom zasjedat će u subotu, dok kongresni čelnici pokušavaju progurati plan potrošnje kako bi okončali pat poziciju.

Trump je na Twitteru najavio da će pozvati zakonodavce u Bijelu kuću u subotu kako bi razgovarali o situaciji, naglasivši kako će biti riječ o pitanjima granične sigurnosti. Druge detalje nije iznosio.

Mitch McConnell, vođa republikanske većina u Senatu, rekao je kako se neće glasati sve dok ne dođe do dogovora između demokrata i Bijele kuće.

"Pritisnuli smo gumb za stanku dok predsjednik, čiji potpis trebamo, i demokrati iz Senata, od kojih trebamo glasove, ne postignu dogovor", rekao je McConell.

Naglašavao krivnju demokrata

Blokada je započela nakon što je Trump odbio plan financiranja kojeg su dogovorili demokratski i republikanski senatori jer nije uključivao sredstva potrebna za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Zastupnički dom, u kojem republikanci imaju većinu sve dok demokrati ne preuzmu Kongres 3. siječnja, odobrio je je plan koji je uključivao potrebnih 5 milijardi dolara, no nije ga prihvatio Senat, a blokada je počela u ponoć u petak.

Trump je prije ponoći naglašavao krivnju demokrata.

"Imat ćemo blokadu. Ne možemo ništa poduzeti po tom pitanju jer nam trebaju demokrati i njihovi glasovi", rekao je u videu koji je objavljen na njegovom profilu na Twitteru dva sata uoči krajnjeg roka.

Demokrati su podsjećali Trumpa i glasače kako je on prošlog tjedna kazao da će biti "ponosan" ako će trebati blokirati vladu u cilju odobravanja sredstava za izgradnju zida.

Djelatnici nacionalnih parkova radit će bez plaće

"Predsjednik Trump pokazao je izljev bijesa i sada nas je zaokupio brigom oko "Trumpove blokade" uoči Božića", rekao je vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer u petak.

Oko tri četvrtine vladinih federalnih programa financirat će se do 30. rujna iduće godine, no financiranje ostalih, uključujući ministarstva domovinske sigurnosti, pravosuđe i poljoprivrede, isteklo je u ponoć.

Američki nacionalni parkovi ostat će otvoreni, no u njima će raditi tek dio osoblja za vrijeme trajanja blokade vlade. Oko 400 tisuća njihovih djelatnika radit će bez plaće, a 380 tisuća bit će poslano na privremeni dopust, dok se spor ne riješi. Neki od parkova bit će u cijelosti zatvoreni dok traju pregovori.

Policija, granične kontrole, pošta i zrakoplovne službe nastavit će s radom.

Pregovori o proračunu tradicionalno su teški. Često završavaju zakonima o privremenom financiranju vlade. No, Washington je ove godine već imao dvije kratke blokade vlade. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene